Конфликтът в Сирия се отразява на зърното

 Конфликтът в Сирия се отразява на зърното | StandartNews.com

Конфликтът в Сирия се отразява сериозно на търговията със зърнени култури в световен мащаб, казват производители от Добричко. В момента цените на пшеницата са изключително ниски - хлебната е с цена 300-305 лв. за тон, а фуражната - 280-290 лв. за тон. Не по-добро е положението и при другите култури - цената на царевицата е около 290 лв. за тон, а на слънчогледа - 720-730 лв. за тон.

Земеделските стопани не очакват да има раздвижване нагоре до края на годината и смятат, че едва през януари-февруари ще се качат цените за зърното на производителите от Европа, в това число и от България. Тези стопани, които имат къде да съхранят стоката си и нямат нужда от свежи пари, ще могат да продадат на по-добра цена, казват земеделци. В момента у нас сделки няма, на двете български големи пристанища - Варна и Бургас, кораби почти не идвали да товарят, нямало и в Констанца, откъдето също голяма част от търговците, изкупуващи от региона, изнасят, казват земеделците. Причината била, че в момента основно Русия, Казахстан и Беларус задоволяват арабския пазар, който сега попълва нужните количества. Те са от големите производители в Черноморския басейн, а и реколтата им била добра и продават на ниски цени, което е свалило цената и за българската стока.

Сушата и ниските цени ще окажат влияние и върху нивата на рентите в Добричко, казват стопани. Рентите може да паднат и до 60 лв. за декар в общините Крушари и Тервел, където добивите са най-слаби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай