6 икономически вируса установи изследване сред пчелите

6 икономически вируса установи изследване сред пчелите | StandartNews.com

Скрита форма на "американски гнилец" е причина за синдрома на празния кошер

Изследване на пчелните семейства в страната е показало, че пчелите боледуват от 6 основни икономически вируса. Това съобщи в Добрич проф. д-р Румен Вълчовски, специалист по молекулярна диагностика и генетика.

„Направил съм изследвания на пчелни семейства от цялата страна с изключение на района около Кюстендил, откъдето проби не са ни давани. Изследванията показват, че се касае за заболявания, които се пренасят и от пчелните майки на поколенията и затова ги определям като икономически", поясни специалистът.

Той е категоричен, че трябва да има по-строг контрол на майкопроизводството на пчели в страната, защото изследванията са показали, че самите майки-пчели са носители на вируси и те се предават след това на поколенията работни пчели в кошерите на стопаните.

„В страната имаме 3 раси пчели, като те имат своите подвидове. Наблюденията и изследванията ни показаха още, че подвидовете са по-устойчиви на различните заболявания и за да има устойчивост в сектор пчеларство, трябва да се работи по селекцията именно на подвидовете", казва още професорът.

Специалистът смята, че чрез нанотехнологии може да се подобри имунната система на пчелите, като за това трябва да помогне и държавата, защото ДНК и РНК изследванията са скъпи и обикновените пчелари не могат да си ги позволят. Изследванията на пчелните семейства са показали още, че в цялата страна е разпространено заболяването „американски гнилец", което е в скрита форма, и именно то до голяма степен е виновно за т. нар. синдром на празния кошер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай