600 лв. за тон слънчоглед

600 лв. за тон слънчоглед | StandartNews.com

София. Между 550 и 600 лв. ще е цената на тон слънчоглед в началото на изкупната кампания, прогнозират производители от Добричко. Върху цената на маслодайната култура обаче ще влияят не само родните добиви, но и производството в Украйна, коментира шефът на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов, цитиран от investor.bg.

Според него има натиск от страна на търговци да бутнат цената до 500 лева за тон заради очакваната богата реколта. По данни на Жендов добивите в Добричко през тази година ще бъде близка до миналогодишната. Регионът е сред най-големите производители на маслодайно семе в България. Засети са 910 хил. декара с културата. Жътвата ще започне след 25 август, а очакваните добиви са около 264 килограма семе от декар. Въпреки обилните валежи реколтата няма да е повече от миналата година, защото много влага е разболяла растенията.

През миналата година България беше водещият износител на слънчогледови семена в световен мащаб. По данни на Българската стопанска камара страната ни държи дял от 17,8% от световния износ на селскостопанската стока. Българските производители са изнесли слънчогледови семена на стойност почти 744 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай