3 пъти паднаха пустеещите ниви

3 пъти паднаха пустеещите ниви | StandartNews.com

30% са били необработваемите земи у нас преди влизането ни ЕС, а сега те са намалели до 10-15% благодарение на инструментите за подкрепа в сектора. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева при представянето на пет реализирани проекта за уедряване на земя.

"От 2007 г. тръгнахме със заявяване на 33 млн. дка площи, от които 28,5 млн. обработваеми, а останалите постоянно затревени семейни градини и трайни насаждения. 2014 г. приключихме с 39 млн. дка заявени площи. Ръстът от влизането ни в ЕС е над 5 млн. дка обработваеми площи", каза Танева. Според нея разпокъсаността на нивите е основният проблем за създаване на стопанства с интензивно производство. Собствениците на селскостопанския поземлен фонд са 2,4 млн. лица, като средният размер на имота е 5,5 дка, посочи Танева. Ето защо най-голямото предизвикателство пред министерството е как да се ускори комасацията на собствеността и ползването на земеделска земя, за което е нужно ново поземлено законодателство.

У нас вече има 5 реализирани комасационни проекта, стартирали през 2011 г. в селата Студена, Друмево, Момина църква, Раздел и град Смядово. Комасацията или преразпределението на земеделските земи, която е изцяло доброволна, носи по-евтино управление на имотите, по-ниски разходи за обработка на земята и по-добри условия за интензивно земеделие и животновъдство на собствениците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай