360 са регистрираните тютюнопроизводители в Кърджалийско

360 са регистрираните тютюнопроизводители в Кърджалийско | StandartNews.com

Въпреки че крайният срок за регистриране на тютюнопроизводителите бе удължен с един месец, седмица преди 30 април в Кърджалийско са се регистрирали малко над 360 земеделски стопани. В сравнение с 2016 г. това е в пъти по-малко, съобщават от „дирекция „Земеделие". За област Кърджали през миналата година 1096 земеделски производители бяха заявили, че ще отглеждат тютюн.

За да бъдат вписани в регистъра тютюнопроизводителите трябва да представят копие от сключените договори за изкупуване на суров тютюн, документ за правно основание за ползване на земеделските земи с площ над 5 дка, както и копие от протокола за изкупените количествата тютюн за предходната година. Документите се внасят в общинската земеделска служба по местонахождение на тютюневите площи.

По мнението на запознати ниските изкупни цени са една от причините хората от Източните Родопи да се отказват от този поминък, традиционен за региона от десетилетия. „Тютюнът е изключен от каквато и да е подкрепа в европейските фондове. Към момента единствено държавата предоставя такава по преходната национална помощ. Финансирането, което получава секторът, е с цел производителите да се преориентират към друго производство, различно от тютюнопроизводството", коментират експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай