17:00 ч.

21.04.17

1 мин.

0

0

0

360 са регистрираните тютюнопроизводители в Кърджалийско

от Ирина Ангелова |

360 са регистрираните тютюнопроизводители в Кърджалийско

Въпреки че крайният срок за регистриране на тютюнопроизводителите бе удължен с един месец, седмица преди 30 април в Кърджалийско са се регистрирали малко над 360 земеделски стопани. В сравнение с 2016 г. това е в пъти по-малко, съобщават от „дирекция „Земеделие". За област Кърджали през миналата година 1096 земеделски производители бяха заявили, че ще отглеждат тютюн.


За да бъдат вписани в регистъра тютюнопроизводителите трябва да представят копие от сключените договори за изкупуване на суров тютюн, документ за правно основание за ползване на земеделските земи с площ над 5 дка, както и копие от протокола за изкупените количествата тютюн за предходната година. Документите се внасят в общинската земеделска служба по местонахождение на тютюневите площи.


По мнението на запознати ниските изкупни цени са една от причините хората от Източните Родопи да се отказват от този поминък, традиционен за региона от десетилетия. „Тютюнът е изключен от каквато и да е подкрепа в европейските фондове. Към момента единствено държавата предоставя такава по преходната национална помощ. Финансирането, което получава секторът, е с цел производителите да се преориентират към друго производство, различно от тютюнопроизводството", коментират експерти.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент