26 тютюнджии от страната учредиха ново сдружение за защита на правата си

26 тютюнджии от страната учредиха ново сдружение за защита на правата си | StandartNews.com

Благоевград. 26 тютюнопроизводители от Неврокопския край, Хасково, Кърджали и Свиленград учредиха ново сдружение днес в Хаджидимово. Целта на инициаторите е по този начин да защитават правата си. Скоро ще се направи и съдебна регистрация. Очаква се стотици тютюнджии да подкрепят нашето начинание. Учредяването се проведе в залата на общинския съвет.

„Случи се нещо важно и ново. Всички 26 души сме от различни населени места. Трябват ни качествени хора, а не да са много на брой. Всички досегашни сдружения са политически зависими. Затова направихме нова асоциация, която ще се казва „Басмъ" - на името на сорта дребнолистен тютюн, който отглеждаме и с който сме известни по света. Няма да сме зависими от политиците. Ще гоним само нашите интереси, а не техните. Ще се защитаваме сами, след като политиците не го правят", заяви Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител от Хаджидимово.

Новото сдружение е на доброволни начала, но ще има задължителен членски внос за тези, които станат част от него. „Така ще имаме ангажимент към сдружението, надявам се, че няколко хиляди тютюнопроизводители ще станат част от него", каза още Сабахлъков. Целта им е да успеят да осигурят ясни правила в сектора и най-вече в отношенията с фирмите – изкупвачи.

„Ще искаме да знаем какъв сорт трябва да отглеждаме, каква ще е изкупната цена и какво да е количеството. Това са трите основни неща, които ни касаят и от които зависи препитанието ни", споделиха учредителите на Сдружение „Басмъ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай