20-членно жури оценява 300 проби на "Винария"

20-членно жури оценява 300 проби на "Винария" | StandartNews.com

Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки участват в Международния конкурс Винария 2018. Напитките се оценяват от 20-членно жури, в което участват утвърдени дегустатори от страната и чужбина. 14 от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса.

По традиция членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината" – Костадинка Рахова-Димитрова, Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов. „Българските дегустатори имат изключителен опит, който е оценен от редица международни форуми", коментира председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. Сред чуждестранните енолози в дегустационната комисия са вино блогърът Пол Капуто от Англия, който за втора поредна година е член на журито, и сръбският дегустатор Томислав Иванович. Председател на международното жури е д-р Димитър Гайдарски.

„Изискванията по оценяване на пробите вино са изцяло съобразени със стандартите на Международната организация по лозата и виното OIV, със 100-балната система и дегустационен лист", посочи Станимир Стоянов.
За втора поредна година на международната специализирана изложба „Винария" ще бъде присъдено отличие за вино от местен сорт.

Международните дегустации, организирани от НЛВК и Съюза на енолозите в България с подкрепата на Международен панаир Пловдив, се провеждат от 16 до 19 февруари 2018 г. в парк-хотел „Санкт Петербург.

На международната изложба "Винария" пък ще има за първи път специална зона за ексклузивни вина. В нея ценителите на Дионисиевата напитка ще могат да дегустират както спечелилите „Златен ритон" вина, така и висок клас напитки, които се произвеждат в лимитирани серии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай