Вицепремиерът Захариева: Тази година е важната за България

Вицепремиерът Захариева: Тази година е важната за България | StandartNews.com

Тази година е най-важната за България, откакто е член на Европейския съюз, защото през нея е първото Председателство на Съвета на ЕС, а страната е и председател на Дунавската стратегия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция по повод откриването на Срещата на министрите с ресор туризъм от дунавските държави, която се провежда в София. Целите на България по време на тези две събития бяха постигане на стабилност, просперитет, сигурност и сближаване, посочи Захариева.

Дунавската стратегия включва 14 държави, като пет не са в ЕС, три са в Западните Балкани. Основата ни задача беше да дадем европейската перспектива тези държави и да фокусираме вниманието на ЕС върху тези наши съседи и приятели, каза външният министър.

Историческото наследство, културата и туризма бяха след приоритети на Българското председателство и на Съвета на ЕС, посочи Захариева. Дунавската стратегия обединява едни от най-богатите райони в ЕС с тези с най-ниски икономически показатели и като искаме сближаване и свързаност на страните, каза Захариева. Постигнахме съгласие да се обединим около 11 приоритета и през следващия програмен период да имаме видими цели за сближаване на страните участници в Дунавската стратегия, каза още Захариева като уточни, че за целта ще бъдат заделени 262 млн. евро.

Фокус на форума е туризмът, като двигател за икономически растеж и териториално сближаване. Той ще разгледа ключови теми за региона, свързани с опазване на културното и историческото наследство, използването на нови технологии и дигитализация на туристическия сектор, транспортната свързаност и мобилност, безопасност и сигурност при предлагане на туристическите продукти и услуги, и други.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова каза по време на пресконференция, че след 2020 г. би било удачно да се осигурят нови допълващи и гъвкави форми на финансиране на Дунавската стратегия. Нужна е силна политическа подкрепа от всички държави и институции при познаване на основните стратегически приоритети и осигуряване на инвестиции за тяхното изпълнение чрез комбиниране на различни финансови механизми, на европейско ниво трябва да търсим тази промяна заедно, каза министърът.

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че на министерската среща е приета съвместна декларация на министрите, отговарящи за туризма и за културата от региона, да бъде насърчено представянето му чрез общи инициативи в областта на културно-историческото наследство, съвместни проекти, свързани с традициите, фестивалите, винопроизводството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай