Вино привлече стотици туристи в Мелник

Вино привлече стотици туристи в Мелник | StandartNews.com

Фестивалът на прочутото мелнишко вино „Златен грозд" доведе стотици ценители от страната, Македония и Гърция под пясъчните пирамиди на Мелник този уикенд. Тъй като само един ден не стига, за да се насладиш на вкуса на течния еликсир, проявата е два дни – в събота и неделя. Почти нямаше свободно легло в хотелите и частните квартири, пълни бяха и десетките механи в курорта.

„Страхотно е преживяването. В първия ден кукери играха за здраве и берекет, показани бяха оръжия на по два века. С такива прояви градът ни привлича гости и всички печелим от тях", сподели кръчмарят Илия Гърчев. Туристите научиха как се прави мелнишкото вино. Дегустираха безплатно от напитката. Свещеник освети младите вина. Много песни, танци и вино имаше и в неделния ден. Изпълнители на сцената огласиха още рано-рано с гласовете си най-малкия ни град. Народни певци, гайдари от Родопите, фолклорни групи от няколко сандански села зарадваха стотиците гости на фестивала. Накрая бе наградено най-хубавото вино, отличено от публиката, а томбола осигури на зрителите атрактивни награди. Целта на проявата е да се представят най-качествените вина на десетките изби в региона.

„С този фестивал помагаме за утвърждаването на виното като национален продукт и за развитието на региона като дестинация за винен туризъм. Радваме се, че той добива все по-голяма популярност, толкова много хора не е имало никога досега", сподели кметът на Мелник Наско Петев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай