Вдигнаха отново крепостта „Монтанезиум" край Монтана

Вдигнаха отново крепостта „Монтанезиум" край Монтана | StandartNews.com

Монтана. Вдигнатата отново римска крепост „Монтанезиум" край Монтана бе открита за посетители. Това означава, че историческата забележителност вече е достъпна за разглеждане и туристи. Лентата на новия туристически обект прерязаха кметът Златко Живков и областният управител Николай Пенчев.

 

От март 2012 до края на февруари т. г. по проект на общината, финансиран от оперативната програма „Регионално развитие", е реставрирана източната част на крепостта. В нея вече са приключили археологическите разкопки. "Надявам се проучванията да продължат в останалата част", каза археологът доц. Гергана Кабакчиева. Крепостта е придобила вида си от четвърти – шести век, когато е била полуразрушена от готите.

 

"С проекта възстановихме нашето римско минало", обяви кметът на града Златко Живков. Освен надграждане на крепостните стени, изградена е и околната инфраструктура – няколко пътеки към крепостта, посетителски център, площад „Георги Александров", беседка и паркинг. "Надявам се още от новия туристически сезон към крепостта да проявят интерес много туристи", каза още кметът.

 

"Възстановени са останките на една отминала епоха", добави и областният управител Николай Пенчев. Това място дава представа за хората, които са живели преди векове и са дали името на града до днес.

 

След откриването много хора се изкачиха на хълма „Калето" и разгледаха крепостта отвътре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай