В страната на войнствените таи

В страната на войнствените таи | StandartNews.com

Получават фамилни имена чак през Първата световна

На 3 февруари 2016 г. самолетът ми излита от аерогара София. След четири и половина часа съм в столицата на Катар, Доха, а малко по-късно гигантският Еърбъс 380 ме отнася към екзотичната Югоизточна Азия. Така след още шест и половина часа кацам на международното летище Суварнабхуми край столицата на Тайланд, Бангкок.

Гид тук ще ми бъде симпатичен мъж с непроизносимо име, което той с усмивка съкращава на Мо. Малък микробус ме отвежда до модерния хотел Montien Riverside. Той напълно отговаря на името си, защото от прозореца на стаята се открива чудна гледка към града и Чао Прая, втората по големина река в Тайланд след Меконг. Мо великодушно ми дава три часа почивка, които използвам, за да си опресня знанията по миналото на азиатската страна.
Тайланд

няма такава древна и славна история

като тази на Камбоджа или Китай. Смята се, че народът на таите се преселва по тези земи от прародината си в областта Юнан на границата между Виетнам, Тибет и Мианма. Първоначално се създават малките княжества Дваравати, Суварнабхуми, Лаво, Пан Пан и др., които често воюват помежду си.

За рождена дата на Тайланд или, както е наричан преди 1939 г. - Сиам, се приема 1238 г., когато се създава кралство Сукхотай. Земите на тази държава се простират от крайбрежието на Андаманско море в Индийския океан до поречието на Меконг. Век по-късно е основано кралство Аютая, чиито войски през 1438 г. завоюват Сукхотай и налагат властта си в цял Сиам. Заедно с тях на север набира мощ кралство Лан, чиято столица от 1296 г. е Чианг Май. То пък има автономен статут чак до ХIХ в.

Държавата на таите оцелява в тежка борба със съседите си - мощните империи на кхмерите (Камбоджа) и на Мианма. Това принуждава таите да сключват договори за взаимопомощ, какъвто е този между аютайския крал Менграй и владетеля на Сукхотай. През ХIII в. заплаха идва и от настъпващите от север монголи, завладели цял Китай.
През ХVII-ХVIII в. нападенията на мианмарците

заплашват с унищожение

таите. В 1767 г. те превземат и напълно разрушават столицата Аютая, намираща се на 60 км от днешен Бангкок. Тогава главният град е пренесен в Тонбури, който сега е част от столицата на Тайланд. Именно там е коронясан крал Рама т, родоначалник на династията Чакри, управляваща и до днес. А в 1787 г. Бангкок официално е обявен за център на държавата на таите. За следващия век от малко селце той се превръща в град с половинмилионно население.

Идването на власт на новата династия донася просперитет и могъщество на страната. В 1827 г. тайската армия завзема и разграбва главния град на Лаос, Виентян. В плен са взети десетки хиляди лао, които са депортирани в централен Тайланд. Това е една от причините в последвалия колониален период Сиам да е единствената страна от Индокитай, която не е присъединена към Британската империя или Франция. Сключени са търговски договори с Англия (1855 г.), Франция (1858 г.), Германия (1862 г.) и Австро-Унгарската империя (1868 г.) За да съхрани независимостта си, Сиам прави някои отстъпки. В 1893 г. Франция взема областите по левия бряг на Меконг, а през 1909 г. към британския протекторат Малайзия минават три южни провинции.

Често се говори, че запазването на независимостта на Сиам е вследствие най-вече на мъдрото управление на краля, както и на мощната армия. Всъщност през ХIХ в. никоя страна от "третия свят" не е могла да противостои на артилерията, пушките и флота на европейските държави. Свободата си таите дължат на политическото решение на Великобритания и Франция да оставят "буферна" зона между своите владения.

По време на Първата световна война кралството запазва неутралитет, а към края й се включва в коалицията против Германия. По това време таите за пръв път получават фамилни имена, защото до този момент са се наричали само на собствените. Решителна е 1932 г., когато

след държавен преврат

е премахната абсолютната власт на краля. Установява се конституционна монархия начело с министър-председател и през 1939 г. името Сиам официално е променено на Тайланд.

По време на Втората световна война първоначално страната спазва неутралитет, но по-късно подкрепя милитаристична Япония. Причина е обещанието на Империята на изгряващото слънце да върне на Тайланд загубените преди това територии. След капитулацията на Япония превес вземат проамериканските сили. През 1946 г. на престола се възкачва крал Рама IХ от династията Чакри. Той управлява и до днес, което го прави най-дълго задържалият се монарх в света. Рама IХ, чието пълно име е Пхумипхон Адунядет, оглавява още една класация. С приписваното му от списание "Форбс" имущество на стойност 32 милиарда долара, той трябва да е най-богатият жив монарх на земното кълбо.

Времето за почивка минава неусетно и Мо идва да ме вземе. Тази вечер съм поканен на вечеря с характерните тайландски танци. Тя ще бъде в романтичния ресторант Силом Село - комплекс от сгради, построен при управлението на крал Рама V през 1908 г. Пътьом се потапям в неповторимата атмосфера на Бангкок с шумните улици, непрекъснатите задръствания, безбройните магазинчета и ресторантчета.

Естествено по време на вечерята опитвам различни ястия от прочутата тайландска кухня. С учудване разбирам, че таите

правят нелошо бяло вино

което с удоволствие опитвам заедно с морските деликатеси. Но нищо не може да се сравни с монотонния ритъм на народните инструменти, под звуците на които професионалните танцьори изпълняват цял спектакъл.

Тайландските танци са невероятно съчетание между музика и движенията на облечените в специални костюми актьори. Именно артисти, защото всяка отделна сцена има свой сюжет. Огромна роля играят извивките на ръцете, дланите, краката и торса. Позите са свързани помежду си и ярко предават на зрителите емоцията на изпълнителите. На лицата на танцьорите са неизменните загадъчни усмивки, които познавам от скулптурите в древните храмове на Индокитай.

Вечерта минава неусетно и е време да се прибирам към хотела. Просто не мога да повярвам, че са минали едва няколко часа от кацането ми в Бангкок. А ми предстоят още толкова много приключения.

Цунами отнася крайбрежието

На 26 декември 2004 г. ужасна катастрофа сполетява Тайланд. Край остров Суматра става земетресение със сила 9.3 по скалата на Рихтер. В резултат се получава гигантско цунами, достигнало чак до бреговете на Америка. А в районите от Азия загиват 300 000 души. Само на югозападното крайбрежие на Тайланд намират смъртта си 5000 души - тайландци и чужди туристи.

Страната на военните преврати

Още от 30-те години на миналия век Тайланд се слави като държава, където военните често вземат нещата в ръцете си. Само в последно време са извършени два такива преврата - през 2006 и 2014 г. Авторитетът на краля обаче остава непоклатим и за тайландците той е своеобразно божество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай