Туризмът с 8% ръст през август

Туризмът с 8% ръст през август | StandartNews.com

Приходите на хотелите от нощувки през август са 259,4 млн. лв., което е с 8,2% повече в сравнение със същия месец на 2014 г., обявиха от Националния статистически институт. 8,7% повече за нощувки са похарчили българите, докато при приходите на хотелите от чужденци има ръст с 6,4%.

Август наистина беше добър месец за бизнеса, но той не може да компенсира слабия като цяло сезон, коментират хотелиери. Традиционно морските ни курорти се пълнят още в края на юни, началото на юли, през тази година това се случи едва през август, обясняват от бранша. През август в хотелите са нощували малко над 1 млн. души, като 41,8% от тях са били българи. Това представлява ръст с 9% на годишна база. Но месец година не храни, категорични са от сектора. През това лято пълни през сезона бяха само много добрите места за настаняване, които през годините са спечелили редовни клиенти с добър сервиз и отлични условия, твърдят и туроператори.

През август общата заетост на леглата в местата за настаняване е била 57%, сочат данните на НСИ. Конкуренцията у нас и в чужбина е много голяма и свърши времето на лесните пари, за които се искаше единствено легло и смяна на чаршафите, категорични са от бранша. Според представители на бизнеса основните предизвикателства през следващото лято освен голямата конкуренция ще са повишените изисквания на туристите, загубата на някои пазари и липсата на добра реклама на страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай