Туристическите круизи по Дунав са хит

Туристическите круизи по Дунав са хит | StandartNews.com

Туристическите пътувания с кораб по река Дунав продължават да са хит. През последните години круизните туристи се увеличават. На пристанище Видин през миналия туристически сезон са акостирали 181 круизни кораба средно с по 150 пасажери.

Първият кораб, който акостира на 22 март във Видин, откри новия туристически сезон. Според предварителните заявки през този сезон на видинското пристанище ще акостират 192 круизни кораба, представлявани от три туроператорски фирми.

Очакванията на бранша за новия сезон, който ще завърши в средата на ноември, е туристите да надхвърлят 30 хиляди.

Речните круизни кораби по река Дунав са сред луксозните плавателни съдове, плаващи по реката и са основно под швейцарски, германски и канадски флаг. Чуждите туристи са от всички континенти - най-много са американците, японците, както и европейците.

Любопитното е, че всички туристи са от третата възраст - над 65 години, като преобладават семейните двойки. Значителен е делът на посетителите от САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия, сочат данните на туристическия бранш.

Според гидовете на круизните кораби чуждите туристи проявяват силен интерес към религиозни и исторически обекти в България, както и към обекти от близкото минало.

Туристите обаче се оплакват от липсата на удобства на пристанищата и подстъпите към градските части, от липсата на бюра за обмяна на валута и на банкомат в района на крепостта "Баба Вида", "Калето" и другите обекти, както и от липсата на информация на подходящ език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай