08:20 ч.

05.11.17

4 мин.

0

0

0

Туристи атакуват Симитли за рафтинг

от Владимир Симеонов |

Туристи атакуват Симитли за рафтинг

Ще построим най-голямата база в България за екстремния спорт, твърди кметът Апостол Апостолов


Все повече са нашенците и чужденците, които искат да усетят тръпката от рафтинга по река Струма край град Симитли. Адреналинът води деца и възрастни тук, където е едно от най-добрите естествени трасета в страната за практикуване на екстремния спорт. С всяка година броят на мераклиите се увеличава, от пролетта до есента всеки уикенд идват стотици мераклии да се пуснат с лодките по бързеите на реката. Заради този огромен интерес община Симитли има амбицията да се превърне в най-добрия национален рафтинг център. За целта ще се изгради модерна база за нощувка, отдих и забавления на гостите.


Община Симитли отдавна обмисля тази идея с ръководителите на клубовете по рафтинг в района. Има всички дадености – най-доброто трасе в страната, много възможности за прекарване на свободното време на туристите след


спусканията с лодки


във водата. Ще се инвестират сериозни средства. Ще се кандидатства и с проект по европейските програми за развитие на екстремтните спортове – рафтинг, планинско колоездене, скално катерене. „Интересът ще се увличи с изграждането на автомагистрала „Струма". Изчакваме, за да видим къде точно ще минава нейното трасе на територията на общината. Да знаем къде ще са подходите към нея, за да намерим най-доброто място за строителството на модерния рафтинг център", коментира кметът на община Симитли – Апостол Апостолов.


Инициативата на местната власт се подкрепя на 100% от клубовете, които предлагат услугите си за практикуване на този екстремен спорт. „Много са предимствата това да се случи тук. Река Струма е много близо до София, по магистралата се стига за 40-50 минути. Реката е перфектна като дебит на водата. Може да се ползва много дълго време. Построяването на голяма база ще даде тласък на туризма. И сега идват нашенци, които са отседнали в Банско, Благоевград, Сандански и Гоце Делчев. Целта е да привлечем и гръцки туристи, но все още има какво да се желае по отношение на рекламата ни в южната ни съседка", твърди Станимир Станимиров, собственик на „Х-Клуб". Той е направил още преди години своя база край Симитли. Екипировката се осигурява на място от клуба.


Гостите трябва само да си носят бански


кърпа и фланелка. Рафтинг центърът разполага и с въжена градина, 100-мeтров „тролей", много място за игри – пейнтбол и стрелба с въздушна пушка и лък по мишени, и за почивка на брега на река Струма. Станимиров е организирал зедно с община Симитли през годините различни прояви за привличането на повече гости – рок концерти край реката, Балкански рафтинг фестивали. Убеден е, че бъдещето на Симитли е и в развитието на рафтинга, а покрай екстремния спорт и на туризма като цяло. Защото в общината може да се наблюдава популация на лешояди, да се катерят прочутите и високи над 100 метра Коматински скали, да се практикува мотокрос, да се карат АТВ-та и колела в планината, да се посетят десетките църкви и манастири.


„В района има и минерални извори, огромен е потенциалът за бум на туризма. Вярвам, че с направата на модерна рафтинг база и новата автомагистрала ще се привлече инвеститорският интерес към Симитли, тук ще се вдигнат и хотели със СПА центрове. Тази година при нас бележим ръст на израелските туристи с цели 40%, идват в България, защото не искат да рискуват в Турция или Египет, където са възможни терористични актове", обяснява Станимир Станимиров. Привлекателна за рафтърите е и река Арда, но до нея се пътува от София почти 4 часа. В нея не е стабилно количеството вода. Може да загубиш деня си, а да се окаже, че водата или е много, или е малко, т.е. да не става за спускане с лодки. Затова край Симитли е идеалното място за рафтинг. Станимиров предупреждава, че пътуването върху буйните води на реката не е никак просто нещо. Но все повече са тези, които искат да разпуснат от ежедневието с екстремния спорт. Пред тях край Симитли е


естествено трасе с дължина от 13 километра


което се изминава за над два часа. Всеки посетител подписва декларация преди да се качи в лодката, че е наясно с рисковете, които поема. Водата не бива да се подценява. Заради това се вземат всички предпазни мерки за сигурността на любителите на екстремния спорт. „Рафтингът е една от емблемите на община Симитли. Затова сме длъжни да инвестираме и го развиваме", категоричен е кметът Апостолов.


* * * * *


Фирми с тиймбилдинг в бързите води на Струма


Все повече фирми от цялата страна атакуват река Струма заради тиймбилдинг със спускане с лодки. Това отчитат този сезон клубовете, които се занимават с екстремните спортове по рафтинг и каяк. Всеки уикенд стотици любители на високия адреналин се събират край река Струма в района на Кресненското дефиле.


Повечето фирми, които организират тиймбилдинг за персонала си в буйните води на реката, са от столицата. „Изживяването е страхотно. Наясно сме, че в лодката трябва да гребем като един, всеки зависи от този до него. Така се работи в екип. По този начин сме длъжни да се справяме и в работата си", твърди Любомир Чавдаров от София. На новобранците в екстремния спорт се прави сериозен инструктаж. Обяснява им се как е необходимо да действат в различни ситуации в реката. След това им се дава пълна екипировка, която включва неопрен, спасителна жилетка, каска, неопренови боти и гребло. Спускането по реката задължително се извършва в присъствието на гид.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент