Туристи атакуват Мелник заради гроба на деспот Слав

Туристи атакуват Мелник заради гроба на деспот Слав | StandartNews.com

Благоевград. Жителите на най-малкия ни град Мелник не крият радостта си, че откритият при археологически разкопки в населеното място гроб и скелет са на някогашния владетел на Мелник Деспот Слав.

Защото вече много туристи идват тук специално заради историческата находка. Гостите не са само от страната, но и от чужбина. „Тази новина чакахме – че гробът е на деспот Слав. И имаше защо. А са открити и други гробове, които са на семейството му. Пристигат туристи от Франция, Германия и питат за тези находки" заяви кметският наместник на градчето Христо Ташев.

В началото на 13-ти век деспот Слав е управител на Западните Родопи, а през 1215 година провъзгласява града за столица. Крепостта му е била на хълма „Свети Никола", а откритието на учените е в другия край на Мелник, близо до стадиона.

Всички жители стискаха палци почти две години това да е така, за да настигнат по слава Созопол, който се прочу и с частица от мощите на Свети Йоан Кръстител, и със скелет на средновековен вампир. „Ще се прочуем и ние. Заслужаваме го. Та нашият град е обявен за архитектурен резерват. Тук е най-голямата възрожденска къща – Кордопуловата, има много ценни и старинни църкви. Ще заприиждат туристи от цял свят, най-много ще са гърците – хем сме им близо, хем си падат по религиозен и културен туризъм", редят сега местните хора.

Не са по-назад в мераците си за повече туристи хотелиерите и кръчмарите. Защото в най-малкия ни град почти всички печелят от туризма. На пръстите на двете ръце се броят къщите, които не предлагат стаи за гости. Най-доволни ще са обаче собствениците на хотел „Деспот Слав". „Всеки ще иска да спи в този хотел, а после да отиде до мястото, където е гробът на владетеля", споделят мелничани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай