Три министерства работят за кадрите в туризма

Три министерства работят за кадрите в туризма | StandartNews.com

Да се улеснят процедурите за наемане на чужденци, зоват хотелиери

Три министерства работят за разрешаване на проблема с кадрите в туризма. А съветът, който ще умува по наболелия проблем, се събира на заседание на 16 май. За увеличаване на съотношението между часовете за практика настояват от туристическия бранш. Това стана ясно по време на дискусията "Конкурентоспособност на българския туризъм", организирана от вестник "Стандарт" във Варна.

"Учениците трябва да се интегрират чрез практически занятия", посочи Елена Косева, изпълнителен директор на "Св. Константин и Елена". "За съжаление цената на нашата услуга не позволява да отделяме по-високо заплащане и затова българският туристически бизнес в това отношение е неконкурентоспособен. Това е и причината младите хора да бягат в чужбина", каза Косева. От друга страна, тя подчерта, че има много желаещи от Украйна, Молдова, Беларус, Македония, които искат да работят в България и браншът е готов да ги приеме. Бизнесът изрази увереност и заяви, че разчита на Министерството на външните работи да се намерят формулите за по-облекчени режими на студенти и млади хора от страни извън ЕС, които да идват не само под формата на стажове у нас, а и да се трудят у нас. Косева сподели още, че имат идеи за въвеждането на дуално обучение, като бизнесът е готов да осигурява платени стажове за учениците, за да подпомага издръжката и обучението им.

Генка Рафаилова, директор на колежа по туризъм във Варна, сподели, че самият бизнес активно трябва да участва в обучението и програмите, както и да се включва в цялостната дейност на учебните заведения. Тя призна, че може би учебните заведения работят по остарели програми, и изрази надежда, че ще бъдат осигурени и стипендии за колежани и ученици.

Страната ни е предприела всичко възможно за улесняване на процедурата за наемане на работна ръка от страни от бившата ОНД, каза зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин. Той обясни, че непрекъснато се води диалог със социалното ведомство за решаване на проблема, като увери, че МВнР има готовност за реакция веднага при адекватно решение.

За 170 професии не достигат служители

Бизнесът иска държавни стипендии за дефицитните специалности

В около 170 професии има нарастващ недостиг на кадри, стана ясно по време на среща между просветния министър Меглена Кунева и работодателските организации. 65% от работодателите се оплакват от затруднения при намирането на специалисти със средно професионално образование, съобщи още тя.

На срещата стана ясно също, че бизнесът иска Министерството на образованието и науката да въведе държавни стипендии за дефицитни специалности на пазара. Идеята бе лансирана от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Меглена Кунева заяви, че засега още няма съгласие, но министерството върви в тази посока, като при висшето образование вече парите за евростипендии с насочени само в приоритетни направления.

Меглена Кунева обясни, че следващата сряда проектът за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование влиза за обсъждане в Министерския съвет. След това ще започне работа по концепция за изцяло нов професионален закон.

Музеи удължават сезона

Туристическият сезон във Варна и региона може да се удължи, ако в града се направи музей с културно-историческите ценности от тракийско време. Това предложи изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев. Според него подобно начинание би привлякло туристи от делтата на Дунав до Истанбул.

Много добро за развитието на туризма е решението да бъдат дадени за стопанисване на общината обекти като Римските терми и Аладжа манастир, каза кметът на Варна Иван Портних. "Градът и регионът ни разполагат с изключително културно и историческо наследство, а имаме дадености за развитие и на СПА туризъм", каза той. И посочи, че се надява с подкрепата на правителството градът да се справи с един сериозен проблем, а именно ПУП на общината, което ще ни даде възможност да се улесни достъпът до туристическите обекти.

"Очакваме да бъдат направени скоро поправки в закона, с които общината да може да управлява и минералните източници, което ще ни даде възможност да развием СПА туризма", каза още Портних.

Културният туризъм и археологията правят туризма ни конкурентноспособен, каза проф. Николай Овчаров, съветник на министъра на културата Вежди Рашидов. Като сериозен проблем той посочи недостига на средства за проучване, инфраструктура и консервация на многобройните обекти, с които страната ни е богата.

Проф. Овчаров посочи за пример музея на Варна, ръководен от проф. Валентин Плетньов, като един от най-хубавите и богати културни институти в страната. Проф. Плетньов пък алармира, че в момента Аладжа манастир е затворен за посетители, тъй като има опасност от срутвания. И се търсят средства за неговото укрепване. Спешният проект ще бъде изпратен в Националния институт за паметници на културата за съгласуване. "Кметът Иван Портних ми обеща да даде нужните 38 000 лв. веднага след като бъде върнато одобрението", заяви Валери Кинов, уредник на обекта. Той се надява до средата на юни и манастирът да бъде отворен за туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай