Теория и практика на бургаския шовинизъм

Никулден се празнува като Сътворението, а местният патриотизъм е в гените

Теория и практика на бургаския шовинизъм | StandartNews.com

Изпълзял от сянката на Варна, градът на бохемите все по-наперено стои на брега

Бургас. Всичко, което е далеч от морето, е провинция. Едва ли има някой, който да не се е сещал за вечния цитат на Ърнест Хемингуей, заставайки на брега. В един български град обаче мисълта на американския писател има особено значение, защото ако се захванем с местните тълкувания, то ще излезе, че Хемингуей просто е облякъл в думи нещо, което се подразбира. След дълги години в сянката на Варна, Бургас стои все по-наперено на брега на родното Черноморие, а за самочувствието му се грижат най-вече местните. За някои те са странни, за повечето пък - шовинисти. Самите те се възприемат просто като бургазлии, за които широката скроеност е даденост, а животът трябва да се живее, желателно по характерния за "Бургаските вечери" бохемски начин. Напусналите по някаква причина бранят родния си град още по-настървено. Подобно на арменците, където и да се установят, те държат връзка помежду си и се крепят. Да си горд от факта, че си бургазлия, е нещо съвсем естествено. А Никулден, който е обявен за празник на града, се празнува от всички като сътворението на света.

"Най-добрият град за живеене в България". Табелата е на входа на Бургас, а дали градът я заслужава е въпрос на гледна точка. Мнозинството от местните обаче ще ви извадят куп материални и нематериални доводи в полза на родния им град, което най-малко ще ви направи добро впечатление. Вероятно ще започнат с това, че чайките са най-приятният звук за събуждане или с усмивка ще отбележат, че това е единственият град, в който редом с теб по улицата крачи гларус.
"Бургас е най-добре украсеният град за Коледа", казва със самочувствие Веса Авджиева. В думите й се е убедил всеки, попаднал на брега на морето по коледните празници.

Светлини, музика, украса и настроение

се надпреварваха в центъра на морския град. Коледен флаш моб събра над 100 участници и вероятно още толкова зрители, а няколко пъти на ден коледна анимация радва децата. "Организират се флаш мобове за различни каузи. Идеята им основно е да създават настроение, като е особено интересна реакцията на минувачите", добавя Веса.
"Честит празник, бургазлии", пише пък на електронните табла на градския транспорт, който също е източник на гордост за местните. В града всички автобуси и тролейбуси са нови. Шофьорите и контрольорите са облечени в униформи. "В Бургас не можеш да пътуваш гратис. Хубав ни е градският транспорт. Няма чалга, даже преди дни в един автобус бяха пуснали френски шансони. На слизане благодарих на шофьора за настроението, което ми създаде", разказва Десислава Кондова.
Новите придобивки на Бургас повечето бургазлии отчитат като заслуга на кмета Димитър Николов, който бе един от малкото преизбрани още на първия тур на предишните избори, при това със завидна подкрепа. Работата на кмета се одобрява от мнозинството, като зад него застават дори онези, които не подкрепят неговата партия. "Със сегашния кмет, който е млад, като че ли градът се подмлади.

Харесват го хората и сякаш всичко живна

казва Десислава. "Преди изборите кметът прекарваше много време в София. Форумите гръмнаха. Всички се притесниха какво ще стане с Бургас, ако той стане министър", добавя тя. "Хората са доволни от кмета, защото той започна да реформира града като цяло. Улици, детелини, големи проекти. Заради всичко, което е направил, бургазлии смятат, че той е човекът", казва от своя страна Атанас Чолаков. "Всички са му фенове. Той е изключително земен човек. При наводненията бе на място с хората. Това не беше ПР, а защото наистина беше съпричастен към трагедията. Не беше там, за да се доказва. Той вече го е направил", добавя Веса.

Бургазлии изтъкват с гордост летните фестивали в града. Отварянето на остров Света Анастасия, ремонтните дейности, възстановяването на архитектурните и културните символи допринасят за самочувствието им. Според проучване на местната администрация, имащо за цел да определи приоритетите в развитието на града, 63% от бургазлии са безусловно горди, че живеят тук и се чувстват на място в града. 34% от отговорилите на въпросите са "по-скоро съгласни", че Бургас е добро място за живеене.
Има и хора на различно мнение. "Не съм от групата на шовинистите.

Аз съм реалист човек и дори ме смятат за хейтър

Аз също се гордея, че съм бургазлийка, но защитавах сляпо Бургас, докато следвах в София. Тогава сантиментът ти помрачава сетивата и ти пречи да гледаш реално", казва Росица Самарова. "Не мога да се присъединя към масовия възторг към кмета и ремонтите в Бургас. Оставам с впечатление, че на хората явно не им достига красота в живота и естетика. Очевидно повечето водят толкова сив живот, че като им поставят няколко плочки на площада смятат едва ли не, че се е случило чудо в живота им", добавя тя.

Освен материалните придобивки, бургазлии могат да се похвалят и с нови навици. Решилите да се пресекат неправилно рискуват глоба от 20 лв., като полицаите санкционират наред, без да се съобразяват дали нарушителят е възрастен човек или майка с количка. "Госпожо, вие сте в Бургас", чух лично да казва служител на реда, пишейки акт за неправилно пресичане. "Има установени правила, с които хората свикнаха, а редът започна да им харесва", казва Десислава.
Иначе духът на Бургас не е нещо ново, а и никога не е бил поставян под съмнение. "Не останаха бургазлии, но дух има", казва Надя Иванова, която е надхвърлила 60-те. "Вероятно това се дължи на факта, че градът винаги е бил културно убежище, дало много романтика на българският театрален, музикален, поетичен живот. Да се говори или пише за Бургас, без да се споменат великите моменти в иначе младия град, би било загуба на време. Не можем да подминем театралната революция от 50-те години на бургаския театър,

стиховете на Петя Дубарова и Христо Фотев

картините на Георги Баев, актьорите Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Руси Чанев, музикантите Стефан Диомов, Тончо Русев, Пламен Ставрев", смята Ангел Господинов.

"Атмосферата на Бургас често е неразбираема, но който я усети не я забравя", твърди Атанас Чолаков. Според него фактът, че градът е сравнително малък за европейските стандарти създава лесно усещане за принадлежност към дадена група. "Много хора дойдоха от други места, но не попречиха на духа. Има нещо във въздуха. Не е заради хората чак толкова. Магията е във въздуха", убедена е Веса Авджиева, която натъртва, че е четвърто поколение бургазлийка и винаги се е гордяла с това. "Не мога да си представя да отида по света или някъде другаде и да не си мисля за Бургас. Тегли ме, представям си улиците и какво се случва по тях. Това не е шовинизъм. Това е родолюбие, което се възпитава", обяснява своята връзка с града Десислава Кондова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай