Св. Богородица вкара Хасково в Гинес

Св. Богородица вкара Хасково в Гинес | StandartNews.com

Родният град на Григор Димитров посреща гостите с огромни алеи с рози, атракция е и паметникът на завистта

Да се видят красотите и атракциите от двете страни на границата. Това е една от целите на
проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния регион България - Турция като атрактивна туристическа дестинация". Той се финансинсира по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България - Турция 2014 - 2020 г., по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ.
Партньори по проекта са Министерството на туризма, Бургаска регионална туристическа асоциация (БРТА) – водещ партньор и Дирекция по култура и туризъм – Къркларели.
Проектът цели подобряване на трансграничното сътрудничество за развитие на обща дестинация и съвместни туристически продукти, промоция на регионален имидж и ефективен маркетинг; подобряване на достъпа до туристическа информация за трансграничния регион и повишаване осведомеността за трансграничната дестинация Бургас-Хасково-Ямбол-Къркларели-Одрин.
Ако не сте виждали най-голямата статуя на Св. Богородица в Хасково, не сте посещавали красивия и древен Одрин, не сте чули песента „Ясен месец" в сърцето на стария Сърмашик, сега Бръшлян, или пък не знаете кои са прелестите на Ямбол, няма от какво да се притеснявате. В следващите броеве ще ви разкажем за спирките по двете граници на България и Турция, както и какво да направите и къде да отидете, за да прекарате един страхотен уикенд.
----------

 

Огромните и прекрасни алеи с рози са първото нещо, което впечатлява при влизането в Хасково.
Градът, който е само на около три часа път от столицата, може да се похвали с чистота, подреденост и красота. В областния център живеят над 72 000 души, което му отрежда 12-то място по големина в страната. Заради родения тук тенисист Григор Димитров за Хасково вече знаят по целия свят. Градът обаче отдавна е известен заради своето кръстопътно положение.
През него минава най-бързия и пряк път, който свързва Европа с Азия и Близкия изток. В старо време градът е бил център на международен, търговски и културен обмен. По традиция силно застъпена е и индустрията.
Тук се развиват машиностроене за хранително-вкусовата и химическата промишленост, винопроизводство, производството на храни, напитки и тютюневи изделия, шивашка и текстилна индустрия.
Ако само минавате през града в посока черноморието или Турция непременно трябва да се отбиете до една от най-големите забележителности – статуята на Св. Богородица. Монументът представлява огромна фигура на Божията Майка, който в ръцете си държи Младенеца Христос. Тя се извисява над града от Младежкия хълм.

Висока е 14 метра и тежи над 80 тона

Именно с тази статуя градът влиза в раздел „Религия" на Книгата на рекордите "Гинес" и печели приза за най-високата статуя на Божията Майка в света.
До монумента може да стигнете както с автомобил така и с автобус, а тези, които обичат спорта и по-здравословния начин на живот може да стигнат пеш до Божията Майка през пътеката, която води до нея. В нормален ход ще са ви необходими не повече от 20 минути, за да я достигнете, а спиращата дъха гледка от там си заслужава усилието.
Ако решите пък да преспите в града, то ще можете вечер да съзерцавате гигантската статуя, която заради отличното си местоположение се вижда отвсякъде.
Иначе монументът е открит през 2003 г. хасковчани смятат, че Божията Майка е тяхна покровителка, затова и тогавашният кмет Георги Иванов решава да даде идеята за построяването на статуята. За празник на града пък е обявен 8 септември – Рождество на Пресвета Богородица. Ако на тази дата сте в Хасково, то непременно се насладете на богата културна програма, която всяка година впечятлява местните хора и гостите.
Освен статуята на Св. Богородица в града ще ви впечатли и 30-метровата камбанария. Тя е в непосредствена близост до монумента и е една от най-високите на Балканския полуостров. До върха й входа е безплатен и ще можете спокойно да се изкачите,

за да видите невероятната панорамна гледка, която се открива към целия град

Ако имате страх от височини не се притеснявайте. Камбанарията е така направена, че дори и най-страхливите да могат да се качат на нея. Казвам го от личен опит.
За посещението на монумента и камбанарията такси няма, а работното време е от 8:30 до 21:30 часа. Ако сте решили да останете ден – два, непременно трябва да посетите и една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската.
Хасково е известен и с още един уникален монумент. Това е първият и единствен паметник на завистта – Българския Икар. Скулптурата се намира в идеалния център на южния град и представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети, но две ръце са се хванали за крилете му и го дърпат. Творбата е с височина 3 метра и тежи малко над един тон.
В града има седем православни църкви, една арменска и една джамия.

Най-старата православна църква е „Успение Богородично"

Историята на храма обединява хасковчани с това, че сами са извоювали разрешение за построяването й в годините на робството.
В първите десетилетия на 20 век хасковската арменска общност постепенно се развива и укрепва. Главната им цел сега е да си създадат богослужебно място. На едно събиране се взема решение двете стаи, намиращи се в дворно място, закупено от общността, да бъдат преустроени в параклис. Започва се трескава работа – срутват средната стена и съединяват двете стаи, превръщайки ги в малък храм. Единият ъгъл представлява олтар като на стената е поставена иконата на Света Богородица, а от двете страни – две големи запалени свещи. В средата е поставен Вем кар, донесен от църквата в Хай-кюх. През 1923 г. за първи път празнуват Великден. Извършва се първото богослужение. Цялата хасковска арменска общност присъства на това грандиозно събитие.
След обиколката на всички тези забележителности, ако ви остане време, трябва непременно да посетите местния Исторически музей, който е един от най-богатите и активни в България. Фондовете му бързо нарастват и сега той притежава над 120 000 артефакта, свързани с историята и културата на областта.
На около час и половина път от Хасково се намира гранично-пропусквателният пункт с Турция. Бързото придвижване помага на много хасковчани често да откачат до южната ни съседка. Следващата ни спирка е Одрин.

 

Галерия „Атанас Шаренков"
съхранява 1 668 творби

Градската художествена галерия в Хасково е основана през 1962 г. Тя е разположена в две съседни къщи – еврейска и арменска, обявени за паметници на културата и строени в началото на 20 век. Първоначално галерията стартира с няколко живописни творби, но през 1964 г. фондът е обогатен от 500 творби на местните художници Димитър Иванов (Лицо) и Петър Толчев. В днешно време галерията съхранява 1668 творби (живопис, скулптура, графика и икони).
В постоянната експозиция са застъпени творения на емблематични творци като Стефан Иванов, Никола Маринов, Марко Марков, Иван Лазаров, Александър Мутафов, Златю Бояджиев, Илия Петров, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Васил Бараков, Боян Петров, Иван Христов, Ценко Бояджиев, Александър Поплилов, Петко Абаджиев и други. От средното поколение творци, показали своето дарование в много национални и международни изложби, в галерията са застъпени автори като Светлин Русев, Димитър Киров, Атанас Пацев, Теофан Сотиров, Тодор Панайотов, Пенчо Балкански, Анастасия Панайотова, Галилей Симеонов и др. Обликът на галерията се определя и от творби на художници, живели и работили в окръга. Това са Александър Стаменов, Петър Михайлов, Христо Форев и др.
Повечето от изложените в галерията творби са живописни композиции, портрети и бюстове. Те показват богатите традиции на нашето национално изкуство и народностния му дух, определят неговите високи постижения, разкриват таланта на българския народ. От 2009 г. галерията носи името на „Атанас Шаренков" – изтъкнат технолог и художник, роден в Хасково. От 2011 г. галерия „Атанас Шаренков" има филиал – галерия „ФОРУМ".

 

Храм в Узунджово възкръсва
след като е бил джамия

Църквата „Успение на Пресвета Богородица" в разположеното близо до Хасково село Узунджово
е уникална не само с архитектурата си, а и със своята история. Създадена като християнски храм, тя е била разрушена от османските завоеватели, които вдигнали на нейно място джамия. В началото на 20 век обаче започва обратния процес - преустройството в църква. През 2007 г. храмът е възстановен основно от община Хасково. При реставрацията са открити два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика, които все още не са точно датирани. През миналия век църквата „Успение на Пресвета Богородица" в село Узунджово е обявена за паметник на културата.

 

Местният театър е копие на Народния

Невероятно красивата сграда на драматично-кукления театър "Иван Димов" в Хасково е не само културното средище на града. Тя е изключително приятна гледка, особено вечер, когато е атрактивно осветена. Построена е през 1926 г. и по архитектурен план и украса представлява умалено копие на Народния театър "Иван Вазов"в София.
Първото представление е играно в Хасково през далечната 1879 година. Пребиваващият в града актьор Антон Попов поставя на училищна сцена пиесата на Константин Величков "Невянка и Светослав". С нея се полагат основите на театралното дело в Хасково, чиято следваща стъпка е създаването от самодейци на драматичен театър през през 1919 г.
През август 1921 г. се ражда Родопският народен театър със седалище в Хасково. Сградата на местния театър "Одеон" е тържествено открита на 19 декември 1926 г., когато е Никулден. За тукашния храм на Мелпомена са изразходвани 3,5 милиона лева, които са събрани от общинската хазна, както и от доброволни дарения и от организираната специална лотария в града.
От тогава до днес с Хасковския театър са свързани имената на куп талантливи наши творци -Иван Димов, Георги Стаматов, Вяра Делчева, Иван Кондов, Георги Черкелов, Васил Михайлов, Асен Шопов, Иван Добчев, Златина Тодева, Георги Налбантов, Иван Чаушев и много други.
На 8 септември 2004 г. тогавашният президент Георги Първанов преряза лентата на изцяло обновения и реконструиран Драматично - куклен театър в Хасково, който носи името на един от най - добрите български драматични и киноактьори - Иван Димов. Събитието съвпадна с тържественото честване на 125 - годишнината на театралния живот в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай