Спасяват Аладжа манастир с 2,5 млн.

Спасяват Аладжа манастир с 2,5 млн. | StandartNews.com

Легенди за съкровища и Рим папа привличат туристи

Един от най-посещаваните обекти по родното Черноморие - Аладжа манастир край Варна, е затворен. На две места висят камъни от половин тона, единият - над площадката, водеща към монашеската обител и застрашават посетителите, алармира проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей във Варна. "Точно 38 000 лв са необходими, за да бъдат укрепени камъните. В момента сме подготвили конструктивен проект, който ще позволи двете скални маси да бъдат укрепени, под тях да бъде сложена защитна решетка. Според Закона за опазване на археологическите паметници не е редно тя да бъде закрепена към самата скала, а и тя е ронлива. В проекта е планирано да бъдат направени допълнителни пилони, за да може

точно под камъка да се монтира

решетката от дебели винкелови железа, така че той да не може да падне", обясни пред "Стандарт" уредникът на обекта Валери Кинов. Спешният проект е бил изпратен в понеделник в Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като без съгласуване с тях, няма как да се пристъпи към укрепването. "Кметът на Варна Иван Портних ми обеща да даде тези 38 000 лв веднага, след като бъде върнато одобрението", заяви Кинов. Той се надява обезопасяването да стане в началото или най-късно до средата на юни и манастирът да бъде отворен за туристи.
Обектът не е ремонтират от повече от 50 години и състоянието му е тежко. Миналата година е имало три срутвания, като при последното

откъртен камък по чудо не се е стоварил върху семейство

по време на разходката им в скалната обител.
Още преди 6 години пък е разработен проект за консервация, реставрация и обновяване на инфраструктурата на обекта - реконструкции на алеи, дендрологични маршрути и т.н на стойност 2,5 млн. лв. От тях 400 хил. лв. са технически проект за цялостна консервация и укрепване на двата скални комплекса - на Аладжа манастир и катакомбите. До началото на годината манастирът се е стопанисвал от Министерството на културата. В момента и за 10 години напред обаче Община Варна ще бъде отговорна за обекта, а стопанин е Археологическият музей в града. Общината ще кандидатства за финансиране по международните европейски програми. "Благодаря на в. "Стандарт", че включи Аладжа манастир в "Чудесата на България". Искам да апелирам чрез вестника за спешна помощ, за да съхраним светинята", заяви Кинов.
Аладжа манастир е създаден около 12-13 век, но не е действащ от около началото на 18 век.

През 1912 г. е обявен за народна старина, а през 1957 - за паметник на културата от национално значение. Това е единственият скален манастир в тази част но България. Аладжа манастир е посещаван от 70 000 туристи годишно. Приходите от туризъм са около 250 000 лв. Една от големите атракции е уникалният аудиовизуален спектакъл "Легенди от Аладжа манастир", изграден през 2009 г. със средства на Община Варна. Той е част от програмата в подкрепа на инициативата за утвърждаване кандидатурата на Варна за културна столица на Европа през 2019 г. По време на спектакъла стените на Аладжа манастир се превръщат в киноекран.

Върху скалите се прожектират филмови

импресии. В основата на сценичната разработка са стари легенди, забулени от тайнството на времето. Много от легендите за Аладжа манастир са свързани със скрити съкровища. Едната битува от вече два века - за митичния покровител на Аладжа манастир Рим папа, който според преданието е пазителят на древните съкровища, гората и манастира. Пазителят всяка пролет се появявал в околностите, питал е има ли на "Хачуката" пръчки за каране на коне, жените раждат ли още и кравите делят ли се. Когато отговорът е бил положителен, той казвал, че има още време и се скривал в подземни лабиринти, където са скрити съкровищата на този и още 12 манастира по време на османското нашествие.

Другата легенда е записана от руския писател и пътешественик Виктор Тепляков, който е придружавал руската армия по време на Руско-турската война 1828-1829 година.

Млад и дързък монах

повлиян от легендата за съкровище, решил една нощ да се пусне в дълбините на зловещата пещера и да се добере до тайните й. На сутринта останалите монаси намерили своя брат на входа на прокълнатото място. Брадата му била навита на кичури и напъхана в ноздрите, а джобовете на расото му тежали от златни и сребърни антики и скъпи талисмани. Когато дошъл на себе си, разказал за своите удивителни приключения в подземието, но след време изчезнал. Това се смята за най-старата легенда.

Старите хора разказват, че Аладжа манастир е изграден върху развалините на Елинския Филипопол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай