Спасители измъкнаха англичанин от опасни улеи в мрака

Спасители измъкнаха англичанин от опасни улеи в мрака | StandartNews.com

Банско. 64-годишен скиор от Англия се загуби в Пирин планина и вдигна на крак Планинска спасителна служба – Банско. 15 спасители – две групи със ски и две групи с пробивни шейни, тръгнали да издирват чужденеца в 16,00 часа в събота. Те получили сигнал от негови приятели, на които бедстващият турист се обадил и обяснил, че не знае къде се намира. За щастие към 19,45 часа спасителите го открили невредим в улеите към хижа „Демяница". Свалили го веднага в базата си, дали му да пие чай, за да се сгрее. Англичанинът е прегледан от лекар, не са установени никакви травми. После е предаден на близките му.

„Беше добре екипиран и това го е спасило от измръзване. Но бе доста изтощен, тъй като не е стоял на едно място, а се е движил. Чудо е, че не е пострадал. Теренът е много опасен, има скали, камъни, в тъмното е още по-страшно. Имаше риск и за нас, но важното е, че акцията по издирването завърши с успех", разказаха в неделя участници в издирването.

Англичанинът е прегледан от лекар, не са установени никакви травми. Той признал пред спасителите, че се изгубил и напуснал неволно ски зоната, а не нарочно, за да кара екстремно по улеите край хижа „Демяница".

Това бе втори тежък случай в Пирин планина само за три часа в събота. Тежко пострада 25-годишен сноубордист от Турция, който се преби във фън парка на Платото. Зоната за атрактивни скокове била затворена, но младежът със свой приятел успял да влезе отстрани, тъй като пред самите скокове имало поставени мрежи. Алпер Боскур е транспортиран с медицински хеликоптер от горна станция на четириседалковия лифт до курорта Банско. Закаран е за лечение в разложката болница със счупени ребра и съмнение за кръвоизлив в белия дроб. Опериран е и е оставен за лечение в МБАЛ – Разлог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай