София гони виенски стандарт на умен град

София гони виенски стандарт на умен град   | StandartNews.com

В австрийската столица личните коли заемат само 27% от транспорта

Да превърне София в балканската Виена. Това е била мечтата на един от най-уважаваните столични кметове инж. Иван Иванов, управлявал града от 1934 до 1944-а. В края на ХIХ век виенчани построяват един голям водопровод, който снабдява града с вода, и го наричат "Алпите - Виена". Само 25 години по-късно Иван Иванов изгражда Рилския водопровод.
Днес отново София се опитва да догони по престиж и чар Виена, както и да реши по сходен начин проблемите на постоянно нарастващия мегаполис. С какво обаче столицата на Австрия е толкова привлекателна и какво може да заимства София от нея.

Виена е град със стара история, имперска слава, шедьоври на изкуството и музиката и не на последно място жизнено благополучие на виенчани, от векове пленява с красотата, великолепието и трайността на цялостния си облик. В миналото неведнъж са я наричали Спящата красавица край Дунав. Съвременността изправя този необикновен град, както и всички големи мегаполиси с набъбващо население в Европа и света, пред сложни за решаване проблеми на урбанизацията. За бъдещето на Виена обаче не трябва да се безпокоим. Виенската община, национални и обществени структури от години сериозно работят не само за запазване на всички досегашни привлекателни характеристики и достойнства на града, но и за синхронизиране на развитието му с най-съвременните научни и практически подходи на урбанизацията, така че Виена да стане още по-комфортна и екологична като място за живеене и работа.

Свързаните с тази амбиция усилия са концентрирани в инициираната през 2010 г. от кмета на града Михаел Хойпл програма Smart city /Умен град/. Понятието в случая няма връзка с някакви футуристични картини, нито пък е намек за господство на технологиите. Всъщност Виена се развива като "интелигентен град" още преди инициирането на специалната програма, чиято реализация ще продължи на етапи до 2050 г. Авторитетната консултантска фирма "Мърсър" (Mercer) за седми пореден път тази година призна Виена

за град с най-високо качество на живот

от общо 230 мегаполиса в света. Виена заема челни места и в други международни и реномирани класации, като най-добър град за живеене, най-иновативен град в Европа, най-зелен град и т.н. Виенското летище тази година бе оценено от консултантската компания Skytrax като четиризвездно. От благата на Виена се възползват не само виенчани, а и туристите и пришълците бежанци. Австрийската столица става все по-популярна туристическа дестинация. Градът привлича не само с историческите и културните забележителности и красотата си, а и заради отличната инфраструктура, мобилността и "умните" услуги. Към този великолепен и прекрасен за живеене град се насочват и много имигранти от Източна Европа и други страни. Нарастването на местното население поради добрата раждаемост и притока на имигранти води до увеличаване на жителите на града и поставя пред градската администрация ред предизвикателства.

С предградията австрийската столица вече надхвърля 2 милиона жители, а след 25 години те ще се увеличат до 3 милиона души. Ще нарасне нуждата от жилища, електроенергия и стабилна транспортна система. За да отговори на тези предизвикателства, администрацията на Виена развива комплексната стратегия за "умен град", чиято цел е да се подсигури добро качество на живот за всички виенчани. За постигането й е необходимо по-ефективно използване на природните ресурси с помощта на иновации. Инициативата обхваща всички сфери на живота в града като инфраструктурата, енергетиката и мобилността на хората, както и градоустройственото планиране. Сред най- краткосрочните цели на програмата е задачата Виена

да се превърне в Smart Tourism City до 2020 г.

т.е. в град, който с помощта на иновационни услуги ще може да бъде разгледан на спокойствие по-най-ефикасен начин от милионите туристи, които го посещават.

Виена може да се похвали със забележителни резултати в различните видове градски транспорт. Постижение е, че само 27% от пътуванията в града се извършват с леки лични автомобили. В сравнение с други страни това е отличен резултат, също както и делът от 39%, който заема общественият транспорт при избора на вид транспорт. 26% от придвижването във Виена е пешком, на велосипедния транспорт се падат 7%, а на мотоциклетите 1%. Благодарение на компактната си структура градът предлага и много приятни и кратки пешеходни маршрути.

Виена разполага с отлична мрежа на обществения транспорт с обща дължина над 1000 км (пет линии на метрото, 29 трамвайни линии, 145 автобусни линии и влакове на близки разстояния), които през 2015 са използвани от около 939 милиона пътници.

Един от най-амбициозните проекти от програмата "Умен град" е Градът край езерото Асперн, който се намира в 22-и виенски район. На площ от 240 хектара се строи един нов град на 21. век, който е образец на отговорното отношение към ресурсите на Земята и по-конкретно на разумното и безопасно ползване на електроенергията. До 2028 г. поетапно ще бъдат създадени висококачествени удобни жилища за 20 000 души и толкова работни места. В новия квартал се намира и научно-изследователската организация ASCR (Aspern Смарт City Research), която изследва ефективно потребление на енергия на базата на сградите в Града край езерото Асперн. Освен това в новата част на града до 2018 г. ще бъде построена единствената в света 24-етажна дървена сграда, която ще бъде висока 84 метра. В 23-и район до 2017 г. ще бъде изграден жилищен комплекс по един от най-големите в света проекти "Градско градинарство" (Urban Gardening). Всеки апартамент ще има голяма тераса, която ще е включена към водопровода и ще има решетка за увивни растения на покрива. В сътрудничество с Fraunhofer-институт по икономика и организация на труда в Щутгарт до новата Централна гара (Hauptbahnhof) бе построен и вече е открит през април 2015 г. хотел на бъдещето "Schani Wien". Уникалният проект съчетава атмосферата на стара Виена и модерните технологии. Той предлага и "умни" решения за резервация и мобилно чекиране, както и използването на смартфони вместо ключ за стаите.

*Със съдействието на Бюрото за международни връзки на Община Виена*

Фенът на "Аустрия"
Хойпл кметува 22 г.

"Най-хубавата работа на света е да си кмет на Виена", казва бургомистерът на австрийската столица Михаел Хойпл. Този известен политик социалдемократ и опитен администратор ръководи Община Виена 22 години, като няколко пъти е преизбиран на поста. Под негово управление древният и в същото време модерен съвременен град става още по-хубаво и по-комфортно място за живот и работа на виенчани. Хойпл е най-дългогодишният кмет след възстановяването на независима република Австрия през 1945 г. Съгражданите му особено ценят неговите постижения в здравеопазването и защитата на околната среда. Преди шест години градоначалникът инициира дългосрочната стратегическа програма "Умен град" за развитие на австрийската столица на базата на иновационни идеи и решения с акцент на опазването на природната среда.
66-годишният сега виенски кмет е роден в учителско семейство в Алтленгбах, Долна Австрия. Във Виена се премества, за да следва биология и зоология. През 1975 г. започва работа като научен сътрудник в Природоисторическия музей, а след две години защитава докторска дисертация. Още като студент влиза в Студентския социалистически съюз и между 1975 и 1977 е негов председател. През 1983 г. става общински съветник във Виена. Негов политически настойник е Хелмут Цилк , кмет от 1984 до 1994 г., който през 1988 г. го взема в администрацията на Виена с ресор околна среда. На 23 април 1993 г. Хойпл става председател на виенската организация на Австрийската социалдемократическа партия и това му отваря вратите към кметския пост - той печели изборите на 7 ноември 1994 г. и от тогава досега е бурогомистер на мегаполиса Виена. Хойпл има три брака и две деца, обича да прекарва ваканциите си в Тоскана. На младини много е играел футбол, а сега е страстен фен на "Аустрия Виена" и дори оглавява Надзорния съвет на клуба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай