10:20 ч.

03.04.14

2 мин.

5259

2

12

Самуиловата крепост посреща туристи в пълния си блясък

от Владимир Симеонов |

Самуиловата крепост посреща туристи в пълния си блясък

Канят и македонци за откриването на ремонтираната старина


Самуиловата крепост вече посреща в пълния си блясък наши и чужди туристи. Историческата забележителност бе ремонтирана с европейски пари по проект на Оперативна програма „Регионално развитие", стойността му е 1 923 100,52 лева. С тези средства се подобри състоянието на паметника на културата и свързаната с него инфраструктура.


Реставрираха, консервираха и експонираха наблюдателната кула, защитния крепостен вал, покритите землянки, обновиха се двете музейни сгради. „Напълно сме готови, строителството завърши. Единствено трябва да се подреди и експонира музейната сбирка. Чакаме решение на културното министерство, за да обявим датата на откриването на обекта. Надявам се, че това ще стане до края на април", заяви кметът на община Петрич Вельо Илиев. С реализацията на този проект всеки българин, който посети това място, ще се чувства горд от историята си и славното минало на страната си, убеден е градоначалникът. Община Петрич ще покани представители на македонската община Ново село, която е от другата страна на границата, да присъстват на официалната церемония.


Сред редовните посетители на Националния парк – музей в последните години са не само българи, но и гърци, и македонци. Непрекъснато туристите се увеличават, от година на година те са все повече. За 2013 г. техният брой е над 17 000, което е рекордна посещаемост. Ръстът на гостите на комплекса в сравнение с 2012 г. бе 20%, приходите пък скочиха с 25%. „Гърците и македонците проявяват голям интерес към историята и дейността на българския цар Самуил. Тук идват туристи чак от Варна и Бургас, а за комшиите сме предпочитана дестинация, защото сме на пътя им. От началото на 2014 г. напливът е още по-голям, тъй като се навършват 1000 г. от битката на Самуил с византийския император Василий II. Тази кръгла годишнина ще се отбележи с редица мероприятия", казва директорът на историческия музей в Петрич Сотир Иванов. Той допълва, че все повече са и туристите от държави от Централна и Западна Европа. Пристигат германци, французи, поляци, чехи.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 00:00 · 04.04.2014
всички в сeмлянки ли са живeли, или са спали по кулитe
Потребител · 23:58 · 03.04.2014
а кадe а палатa на самуил
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай



Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент