С електромобили в Пирин

С електромобили в Пирин  | StandartNews.com

Банско. Кметът на община Банско Георги Икономов се срещна с председателя на Управителния съвет на Индустриален клъстер електромобили Илия Левков. По време на разговора бяха обсъдени възможностите за постепенно въвеждане на екологично чистия транспорт и бяха начертани стъпките за бъдещи съвместни действия на двете страни - подписване на рамково споразумение, извършване на предпроектни проучвания, запознаване с опита на градове, въвели този вид транспорт.

„Инициативата за срещата бе провокирана от многобройните напоследък срещи и дискусии при изработването на Плана за управление на Национален парк „Пирин". Целта е да осигурим алтернативен на атомобилите транспорт, който да бъде екологично чист. Колите замърсяват природата, когато се движат на територията на парка, в пиковите часове предизвикват задръствания и проблеми с паркирането. Въвеждането на електромобили е съвременна технология, която се прилага в подобни на Банско курорти в Алпите. Това е пилотен проект, като в началото с 12-местни автобусчета ще се опитаме да създадем маршрутна линия – Банско – Шилигарника /през зимата/ и Банско – х. Вихрен /през лятото/. А защо не в бъдеще да създадем и линия Добринище – Банско - Разлог", каза Икономов.

Той допълни, че с въвеждането на електромобили ще бъде постигнат ефект в две важни направления – опазване на околната среда и прецизна организация на движението на територията на парка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай