С ателие за плъстене на вълна Момчилград привлича туристи

Художничката Слава Бикова от Омск демонстрира т. н. мокра техника на плъстене

С ателие за плъстене на вълна Момчилград привлича туристи | StandartNews.com

В майсторския клас участват плъстарки от много градове на България- Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, Стара Загора, Смолян

С ателие на плъстене на вълна Момчилград привлича гости и туристи от страната и чужбина.По покана на дизайнерката Екатерина Садула в дните преди Великден в родопското градче пристигнаха група московчани и руската художничка Слава Бикова, която демонстрира интересна техника за изработване на шапки и дрехи от плъстена вълна.

В майсторския клас участват плъстарки от много градове на България. Идват от Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, Стара Загора, Смолян. „Организирахме се чрез нашата Фейсбук група, която обединява вече около 50-60 души. В България има много добри майсторки, те общуват в интернет, но живият контакт обогатява много повече. Някои от участничките бяха изминали стотици километри. Причината е не само да обменят опит и знания в областта на плъстенето, но и да се запознаят с нашия край. За част от тях това беше първото докосване до Родопите", разказва Екатерина Садула. По тази причина тя и съпругът й правят всичко възможно престоя за гостите да бъде интересен и запомнящ се.

Катя е московчанка, по професия архитект, от няколко години живее в родния град на съпруга си Гюркан, който пък е инженер. Двамата са чудесен тандем. Те възраждат един древен занаят. Искат Момчилград да се превърне в център за производство и търговия с изведения от плъстена вълна. След четиригодишен труд сем. Садула вече са успели да затворят производствения цикъл – от изкупуването на вълната, изпирането, разчепкването с дарак, багренето с растителни багрила до получаването на екологично чист краен продукт

Сем. Садула се ангажира да организира безплатен обучителен курс за жени, които се занимават с плъстене. Съборът на плъстарите, на който те са домакини е шанс да привлекат туристи от други краища на България и света, да организират т.н. хоби турове.

„Мисля, че направихме голяма стъпка. Московчани са хора, които много пътуват по света, но успяхме да ги изненадаме", разказва Катя. Освен, че наблюдават как се плъсти, гостите посещават и една от модерните и отговарящи на евростандратите овцеферми в региона. В маршрута им са включени още музея в Кърджали и Етнографския комплекс в Златоград.

„Руските туристи харесват България, но голяма част от тях остават в черноморските курорти. Нашето желание е да привлечем т.н нестандартен тип туристи, които искат да усетят природата, българските планини. В Източните Родопи се намират не само световноизвестните мегалитни паметници Перперикон, Татул, пещерата "Утроба", Харман кая, но тук могат да разгледат язовирите по река Арда, да практикуват вело и ловен туризъм, а за орнитолозите е истинска рай. С отварянето на Маказа руснаците имат възможност за ден да отскочат и до плажовете на Бяло море", не спира да разказва Екатерина, която в продължение на три дни е и гид, и шофьор и разбира се водещ на дискусиите на Събора на плъстарките.

Специално за ателието сем. Катя и Гюркан Садула осигуряват безплатно вълната, която под пръстите на плъстарките се превръща в красиви изделия. Художничката Слава Бикова от Омск демонстрира т. н. мокра техника на плъстене.

„Аз съм от Омск. Занимаването с плъстене е като наркотик, човек като се запали веднъж не може да се откъсне. От плъстена вълна може да се изработва всичко- играчки, шапки, дрехи, чанти, сувенири, пана, килими, даже мебели.У нас в Сибир, плъстенето е много търсено, научих се да плъстя от интернет, но съм черпила опит и от много известни руски майсторки, някои от тях световноизвестни.Посещавала съм класовете на Елена Черкасова, Ирина Садикова, Регина Журавльова", споделя Слава Бикова, художник –педагог.

Слава е удовлетворена, че може да покаже нещо ново на българките- плъстарки. Вече е влюбена в Родопите, които я посрещнат със слънце, чист въздух и цъфнали дървета. Особено я впечатлява гостоприемството на хората.Слава обещава да дойде отново и разкаже за видяното на своите приятели. Тя смята, че идеята на нейните домакини от Момчилград да се съвместява развиването на занаята с туризма е много хубава. В края на майсторския клас участничките подреждат специална изложба с изработените изделия.

Росица Русева от Кърджали

Разбрах за майсторския клас. Беше много полезен за мен с опита, който натрупах.

Габриела Пейкова от Плевен

Повече от година с майка ми се занимаваме с плъстене. Открихме вече и магазин – бутик в Плевен. Расте интересът към този вид изделия.Имаме редовни клиенти, предлагаме шалове, няколко модела шапки, туники, елечета, пончота, различни аксесоари. Много ефектни са летните дрехи, които са смесени, съчетани с коприна и памук.Всяко изделие е уникално, а цените са от 28 – 80 лв. в зависимост от големината и модела. Приветстваме идеята на Катя за тази среща, научих нови техники, но и се заредих, Родопите наистина са вълшебно място.

Янка Шурелова от Бургас

Отскоро се занимавам с плъстене, запали ме Донка Герджикова, която е много добра майсторка от Бургас. Възхитена съм от организацията на събора, от материалите, които ни предложиха. За мен плъстенето е хоби, но това, което правят плъстарките са истински произведения на изкуството. Помагах да изработим шапка тип ушанка, много ръчна работа и въображение се изисква, трябва да си художник, а аз съм учителка по информатика. Най –хубавото е, че съчетах работата в ателието с почивка и посещение на Дяволския мост до Ардино, Каменната сватба край Кърджали. Ще дойда отново, а родопчани са изумителни хора.

Преди да се установят в Момчилград Екатерина и Гюркан осем години живеят и работят в огромна Москва.Динамиката на руската столица може би на моменти им липсва, но идеята, на която са се посветили, сега запълва изцяло времето им в малкия Момчилград. Хората, които ги подкрепят все повече се увеличават. Успехът на първия в България Събор на плъстарките също има дава надежда да продължат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай