Рекорден брой участници в „Световното“ по вино

Рекорден брой участници в „Световното“ по вино | StandartNews.com

Българските вина, които участват в Concours Mondial de Bruxelles тази година, са 257 от 70 производители в страната ни. Това стана ясно при откриването на 23-ия световен фестивал на виното в Пловдив. За сравнение преди 5 години, през 2012 г. в Конкурса са участвали само 48 вина от 7 производители от България и се нареждаме на 16-о място.

През 2016 г. страната ни вече е на 6 място по брой мостри след Франция, Испания, Италия, Португалия, Чили. 41 професионалисти от България са избрани за членове на журито тази година (миналата година са били по-малко от 10). Родните винопроизводители, потвърдили участие в конкурсната и след конкурсна програма, са: Анжелус Естейт, Бендида, Беса Валей, Боровица, Билта, Българска асоциация на независимите лозаро-винари, Винпром Пещера, Винзавод Асеновград, Винарски съюз, Вила Мелник, Винекс Славянци, ДиВес Естейт, Домейн Бойар Интернешънъл, Домейн Юстина, Драгомир, Едоадро Миролио, Загрей, Зеланос, Златен Рожен, Карабунар, Катаржина Естейт, Румелия, Нерагора, Орбелус, СИС Индустрийс (Братя Минкови), Спиритус Санктус, Тера Тангра, Шато Бургозоне и Шато де Вал.

На официалното откриване присъстваха Васил Грудев, заместник-министър на земеделието и храните, Живко Табаков, съветник на политическия кабинет на министъра на туризма, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, инж. Иван Тотев, кмет на Пловдив, д-р Иван Соколов, президент на Борда на директорите на Международен панаир - Пловдив, граф Стефан фон Найперг, инвеститор във винения сектор у нас, Томас Костенобъл, директор на Конкурса, Бодуен Аво, президент на Конкурса, Меглена Михова, „Пробежекс", официален представител на Конкурса за България.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

Тази година в Конкурса се представят над 9 000 вина от 55 държави. 120 са новите вина, които се появяват за първи път именно на Конкурса в Пловдив. Рекорден е броят на участниците в категорията на високия клас вина. 330 дегустатори в продължение на три дни ще избират шампиона сред вината за 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай