Редят уникални находки в Археологическия парк на Сандански

Редят уникални находки в Археологическия парк на Сандански | StandartNews.com

Чакат бум на туристи след откриването на комплекса

Археологически парк ще отвори врати тази година в Сандански. Преди 2 г. по европейски проект бе направена първата копка на строително-монтажните дейности по създаването и разкриването на новата придобивка на курорта. Заради значимостта на отритите нови артефакти общината очаква този обект да помогне за развитието на града като конкурентоспособна туристическа атракция.

„С привличането на повече наши и чужди туристи ще се осигури и икономически просперитет", убеден е кметът Андон Тотев. Новият археологически комплекс обхваща 3 паметника на културата с национално значение - „Епископска базилика", „Раннохристиянски комплекс" и „Базилика на епископ Йоан", които са били част от античния град. „Откритията ни наистина заслужават вниманието не само на туристите, но и на експертите. На 1 април се натъкнахме на поредната находка от 1-3 век от новата ера - част от ръка на мраморна статуя. Само дланта и китката, които са оцелели, са с дължина 50 сантиметра, в ръката пък има плодове. Статуята е била поне 3 метра висока. ще търсим аналози в литературата, за да разберем повече за тази фигура", заяви директорът на Археологическия музей Владимир Петков.

Уникален кръст и олтарна плоча с мотиви от „Тайната вечеря" ще красят витрините на бъдещия комплекс. Кръстът е раннохристиянски, от 5-6 век, масивен, направен от бронз, с височина 54 сантиметра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът. По този начин се е изграждал жезъл, с който са се водили литийни шествия начело с епископа. Олтарната плоча пък е с мотиви от „Тайната вечеря", човешките фигури са ваяни върху мрамор, находката е изключително рядка. „Със сигурност с тези два експоната ще привлечем вниманието и на местните жители, и на гостите на града ни. Те са сред най-ценните ни открития при изследването на раннохристиянския комплекс", смята Петков.

Той и колегите му се натъкнали и на мартирион – помещение, в което са се съхранявали мощите на светец, с олтарна маса, великолепни стенописи, мраморни подове и аязмо за светена вода. Някога тук е имало епископско седалище, градът е бил главен културен, духовен и икономически център по долината на Средна Струма. Остава само да се консервират и реставрират мозайките и стенописите вътре, за да приключи проектът „Сандански – зората на ранното християнство". Той е на стойност 6 157 446 лв., като 157 446 са съфинансиране от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай