Привличаме повече руснаци с маршрут за Руско-турската война и манастирите ни

Привличаме повече руснаци с маршрут за Руско-турската война и манастирите ни | StandartNews.com

Отваряме въздушен коридор и за китайски туристи

Варна. С два нови туристически продукта привличаме догодина повече руски туристи у нас. Единият е с маршрут по боевете от Руско –турската освободителна война, а вторият е за религиозен туризъм по нашите манастири. Това съобщи на откриването на Седмия черноморски туристически форум във Варна зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. Той вече е подписал меморандум в Санкт Петербург с ресорния зам- министър на Русия Алла Манилова и програмата с конкретни мерки ще е готова до месец-два. 42 милиона руснаци се самоопределят за силно вярващи православни християни, което дава възможност да направим за братушките привлекателен нашият религиозен туризъм. До края на годината се подписва договор с Китай за осигуряване на въздушен коридор и превозвач на туристи от там, посочи Ботев. Според зам.-министъра голям успех за Варна е привличането на директна турска авиолиния без общината да инвестира за целта нито лев. Тя ни осигурява туристи още от 60 страни от Азия.

Въпреки мрачните прогнози във връзка с кризата в Украйна, руският пазар бележи ръст от 1.7% до края на юли, а не спад, посочи зам.-министърът. За същия период имаме общо 6.7 % ръст на туристите у нас. Общо 4 045 000 чужденци са посетили страната ни до края на юли, без да се броят малките хотели и хостели под 10 легла. 1.145 млн. са транзитно преминалите туристи през страната. Около 8 процента от всички туристи, които посещават България, я избират като дестинация заради културно-историческото наследство, посочи Ботев във връзка с темата на форума „Историко-археологически туризъм-наследство с перспектива", организиран от Варненската туристическа камара и община Варна.

„Сезонният туризъм се изчерпа преди 15 години. Никой вече не ходи на море, за да се пече на пясъка. Обикновено туристите искат да съчетаят почивката си с културен, религиозен туризъм, свързан с местните традиции и обичаи", отбеляза Ботев и заяви, че има повишен интерес от страна на австрийските гости, които бележат 34 % ръст и които на първо място поставят като мотив да ни посетят са историята и културата на България. Заради това идват туристите от Франция, Испания и Италия.

Директният принос на туризма към бюджета е 3,2 милиарда евро, а със съпътсващите услуги - 5.5 млрд. евро посочи зам.-министърът.

Големият проблем у нас е не че нямаме обекти, те са над 43 000, а че не умеем да ги превърнем в туристически атракции, смята Бранимир Ботев. По негови данни Аладжа манастир например се посещава от 50 хиляди души годишно, а храмът „Св.София", дал името на столицата ни – от 30 000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай