Предлагат фирмите да дават ваучери за море

Като процент от БВП бюджетът ни за национална туристическа реклама е по-голям от този на Полша, Чехия, Кипър и Гърция, каза министърът на финансите Владислав Горанов

Предлагат фирмите да дават ваучери за море | StandartNews.com

Фирмите да дават ваучери на служителите си, с които те да почиват безплатно. Това предлагат от Националния борд по туризъм. Идеята е ваучерите да са подобни на тези, които работодатели дават на служителите си за храна.

Според бранша е резонно ваучерите за ваканции, с които да се плаща на рецепцията в хотела, да са на стойност 200-500 лв. Така бизнесът и държавата можело да подпомогнат туристическия сектор у нас и да му осигуряват работа. Вложените по този начин средства в родните хотели щели да се върнат като заети работни места. Върху ваучерите няма да се плащат данъци, а част от служителите ще получат шанс за ваканция, каквато иначе не могат да си позволят.

Бизнесът обаче не уточнява, че в този случай ваучерите за ваканции ще са част от заплатите на хората, защото фирмите едва ли ще отделят по 500 лв. повече за всеки свой служител годишно. Така хората вместо да харчат за каквото си искат заплатите, ще трябва да ги дават за почивка.

Бюджетът дава 5,5 млн. за реклама на туризма

Бюджетът за национална туристическа реклама, заделен тази година, не е достатъчен, но от компетенциите на министъра на туризма е да оптимизира рекламата, така че да се подобри представянето на туристическия ни сектор. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол.

Средствата за национална туристическа реклама за тази година от националния бюджет са 5,5 млн. лв., а отделно от него страната ни разполага с над 5 млн. лв. по ОП "Регионално развитие" за реклама на целевите пазари. По думите на Горанов като процент от БВП бюджетът на България за национална туристическа реклама е по-голям от този на страни като Полша, Чехия, Кипър и Гърция.

700 000 германци почивали у нас

Близо 1 млн. германци са посетили страната ни през изминалата година, като над 700 хил. от тях - с цел туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на едно от най-важните международни туристически изложения в света - ITB в Берлин. Страната ни е на второ място в Европа по биологично разнообразие и е сред трите страни на Стария континент по най-голям брой на откритите археологически артефакти, обясни министърът. Според нея това открива големи възможности за туризъм - културен, еко, морски, СПА, зимен и т.н.

Повече германци на море в Албена

Албена отчита ръст от 4% на немски туристи. Това стана ясно в първите дни на стартиралото най-голямо туристическо изложение в Германия ITB. Туристическата борса в Берлин е една от най-значимите, като ежегодно тя събира представители на бранша от цял свят. Тази година очакванията са на изложението да се представят над 10 000 туристически компании и агенции от 186 държави, а борсата да бъде посетена от над 100 000 души от пет континента. На борсата Албена представя новостите за лято 2015, като сред акцентите на предложенията за лятна ваканция по Българското Черноморие са възможностите за съчетаване на здравословен туризъм, спорт и чудесни условия за плаж. В борсата участват и комплекс "Бялата лагуна" и "Приморско клуб".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай