Правителството ви е на ход за зимния туризъм

Правителството ви е на  ход за зимния туризъм | StandartNews.com

Хората на България заслужават да имат устойчив поминък, категоричен е Андреас Щайбъл

Ишгъл е един от най-известните австрийски ски курорти. Намира се в западната част на страната в долината Пацнаун. Причината да е водеща ски дестинация за туристи от цял свят са намиращите се там 45 лифта и точно 238 км първокласно обработени писти. За 24 часа в България бе Андреас Щайбъл, който е изпълнителен директор на Туристическия съюз в Пацнаун-Ишгъл и маркетингов директор на компанията "Силврета Зайлбан ООД" от 14 години. Той презентира принципите на успешно управление на зимен ски курорт по време на Кръглата маса за развитието на туризма, организирана от Министерството на туризма. Пред "Стандарт" Андреас Щайбъл разказа за зимния туризъм в Австрия и какво трябва да направи България, ако иска да развива ски туризма си.

- Господин Щайбъл, как Ишгъл от малко селище се превърна в един от най-прочутите курорти в Австрия, а и в Европа?
- Чрез постоянни инвестиции. За наше щастие компанията "Силврета Зайлбан", в която влизат 238 км писти и 45 лифтове и кабинкови линии, има голям оборот и всяка година е на печалба. И тъй като всички акционери са от Ишгъл, на тях не им се изплащат дивиденти. Това е голямо предимство, защото парите веднага се инвестират обратно. Това е тайната защо Ишгъл стана толкова силен и голям курорт и всички искат да идват да карат ски при нас.
- Колко жители има в Ишгъл и колко туристи приемате на ден по време на активния зимен сезон?
- Нашето курортно селище е с 1500 жители. По време на зимния сезон от ноември до април посещаемостта е от 25 000 туристи на ден. В останалото време от годината имаме летен сезон от около 2,5 месеца, а в останалото време реновираме курорта и съоръженията и се готвим за старта на зимния сезон.
- От участието си на кръглата маса добихте ли представа от това какви са проблемите на зимния туризъм в България?
- След участието ми на кръглата маса за развитието на туризма много неща ми станаха ясни. Случилото се там беше забележително.
- В Игшъл също имахте подобни проблеми в резултат на които чакахте 25 г. за реализирането на проекта Пиц Вал Гронда за строеж на гондола.
- Това е самата истина. За да получим разрешението за изпълнението на проекта ни бяха нужни 25 години. С него не бяха съгласни "Зелените" и някои организации за опазване на околната среда. Те твърдяха, че са открили там много рядка птица - планински кеклик. Това наистина е рядка птица, но и до днес никой не я е виждал там. Въпреки това ние не можехме да строим 25 г. Това беше политическа игра на дърпане на въже. Преди всеки нови избори за правителство на провинцията политиците обещаваха, че ще разрешат строителството. Но така и не получавахме нужния документ. Само обещания. Накрая получихме разрешението и това стана след политически интервенции. Оттогава минаха три години, а гондолата вече работи и се ползва с пълния й капацитет, което помага много на туристите.

- Как се справихте с протестите на природозащитниците?
- Чрез политиците. Ако политиците или правителството на провинцията каже, че проектът трябва да се осъществи, значи ще стане. През всички тези години "Зелените" гласуваха "против" и работеха против. И когато те нямаха думата, защото бяха в опозиция, управляващата партия разреши строителството.
Всички разбраха, че е абсурдно да се
противопоставя екология на зимен туризъм.
- Какво може да се направи в България? Тук няма "зелени" в правителството, а само неправителствени организации.
- Сигурно е, че една успешна дестинация или успешен ски център може да работи добре само при добра инфраструктура. Случващото се в България е политически въпрос и това се видя на кръглата маса в четвъртък. Политиците и правителството трябва да взимат важните решения за поминъка на хората, а не да защищават някого или някаква идея.
В Австрия също имаме строги изисквания и закони - нямаме право да строим нови ски зони, да правим нови лифтове, а само да подновяваме старите. Но В България и това е проблем, от който явно страдат доста хора. Вие обаче сте на съвсем друго ниво и трябва да развиете потенциала си за зимен туризъм и зимни спортове, защото това както и в Австрия, е основният поминък за планинските общини.

- В четвъртък представители на екологични организации направиха цирк на кръглата маса за развитието на туризма. Възможно ли е подобно нещо в Австрия?
- И при нас има демонстрации. Проблемът в България е, че правителството не заявява ясно как трябва да се развиват зимния туризъм. Защото когато опозицията е "против", например "Зелените", последната дума е на управляващата партия. В Австрия има защитени територии, в които не се строи и не се разширяват ски центровете. Но има ски центрове, които попадат в защитени територии и те постоянно получават разрешения за изграждане на нови съоръжения. От това не страда природата, а хората в тези региони има от какво да живеят. Това трябва и в България да се разбере.
- Изграждането на втори кабинков лифт в Банско ли е пътят за развитието на туризма в региона?
- Не трябва да забравяме, че ако туризмът не съществува, повечето хора ще напуснат Банско. Това е техният поминък. При нас в Ишгъл нещата стоят по същия начин. Ако няма туризъм, Ишгъл и цялата долина ще се обезлюди, защото няма да има работа. Туризмът подобри живота на хората, осигури препитание и твърди доходи за всички жители. Същото важи и за Банско. Затова изграждането на втора кабинкова линия в Банско е правилната посока на развитие. Надявам се, че ще успеят. И не разбирам защо, след като нямате партия, която да е против строителството, правителството се държи по този начин и не дава ясни насоки какво да се направи. Може би има политически интереси на задна линия, ако против са само някакви организации, които едва ли са толкова мощни, че да имат думата по този въпрос.
- Какви са глобалните ползи от развитието на зимния туризъм?
- Зимният туризъм е пример за устойчив бизнес, който оказва значителен икономически и социален ефект. Развитието на зимния туризъм има съпътстващ ефект за развитието на други отрасли - хранително-вкусова промишленост, хотелиерство, ресторантьорство, строителство и търговия. Дори екологията се развива, защото хората се научават да си пазят природата и да я използват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай