Пишат правила за отнемане на звезди в туризма

Пишат правила за отнемане на звезди в туризма | StandartNews.com

Законът за туризма е публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане и то ще продължи до месец септември. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откритото заседание на Постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм на Националното сдружение на общините в Република България, което започна днес в гр. Първомай. „Целта е да се удовлетворят интересите в сектора, както и да бъдат отчетени всички предложения за превръщането на България в дестинация на четири сезона", каза още министър Ангелкова.

Наш основен приоритет е намаляването на административната тежест, акцентира министърът на туризма. Тя уточни, че търсената промяна е да бъде намалена бюрокрацията както за служителите в държавната администрация, така и за гражданите и представителите на туристическия бранш. „Заложили сме отпадането на прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене, но контролът ще бъде засилен", каза Ангелкова. В Министерството на туризма се обмисля и предложение за единна категоризация на всички места за хранене, които се намират в един обект, като това ще се осъществява само с едно заявление. „В този смисъл сме предвидили голяма част от документите за прекатегоризация да бъдат набавяни по служебен път от екипа на ведомството", посочи още тя.

По време на заседанието министърът на туризма презентира и плановете за създаване на институт за отнемане на звезди с ясно разписани правила за неговото функциониране. Стана ясно още, че се планира да има и туристически инспекторат като звено към Министерството на туризма.

Ангелкова заяви, че е наложително да се изискат по-ясни ангажименти на областните управители по отношение на стратегиите за туризъм на конкретните региони. Тя коментира, че е необходимо наличието на консултативни съвети по туризъм към всяка община. „Това е необходимо, за да покажем важността на туризма за развитието на икономиката", обобщи министър Ангелкова.

В отговор на журналистически въпроси министър Ангелкова поясни, че скоро предстои да бъде обявена инвестиционната карта в туризма, в която са се включили над 153 общини, и изрази надежда, че следващото й издание ще обхване всички български общини. Тя припомни още, че много от местните управи изразяват желание да участват в различни маркетингови активности в сектора и вече подкрепиха инициативата за приложението I love Bulgaria, която министерството стартира миналата година за насърчаване развитието на туристическите атракции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай