Петрич разчита на гърци за изворите край храма на Ванга

Петрич разчита на гърци за изворите край храма на Ванга | StandartNews.com

Общината иска минералната вода да стигне до града

Благоевград. Община Петрич ще потърси помощ от съседите от Гърция, за да реши преблим, свързан с развитието на балнеологията и СПА туризма. Това разкри кметът Вельо Илиев.

От много години кметството иска минералната вода край храма на пророчицата Ванга да стигне до града, за да даде тласък на туристическия бранш. За целта е изготвен и специален проект. Той обаче не бе одобрен за финансиране от предишното правителство по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Стойността му е 6 631 725 лева. „Ще се обърнем към гръцки общини, които са наши партньори. Ще кандидатстваме със съвместен проект по Програма ФАР Трансгранично сътрудничество, за да получим европейски средства. Сами не можем да осигурим такава голяма сума", каза градоначалникът на Петрич. Желанието на местната власт е да даде тласък на туризма в още една посока – балнеолечението. Преди 1989 г. минералната вода е стигала до града, но при възстановяването на частните земи бил прекъснат тръбопроводът. С минералната вода край църквата на Ванга ще се привлекат много гости от страната и чужбина.

Предвижда се с нея да се захранват болницата „Рокфелер" и тези училища, в които има басейни. „Това ще доведе повече гости от страната и чужбина. Очакваме още по-голям наплив на туристи от съседните ни страни, с които граничи нашата община – Гърция и Македония", убеден е Вельо Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай