Пътешествие сред звездите в Солун

Пътешествие сред звездите в Солун | StandartNews.com

Хлапетата правят свои сувенири от шоколад във фабрика в панаирното градче

Солун е сред най-познатите гръцки градове у нас, не само заради географската си близост, а и заради творбите на един от най-обичаните родни автори - Алеко Константинов. "Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене...", неслучайно казва героят му във фейлетона "Разни хора, разни идеали".

Днес обаче вместо да станеш управител на митницата в Солун е далеч по-лесно едно не по-малко звездно преживяване - просто да резервираш стая в луксозен хотел край нея. Точно от този регион започват и улиците с типичните таверни и клубове, в които доброто настроение и вкусните ястия са гарантирани. Именно това е и лицето на Солун, което всички българи, отбивали се някога в града, познават. Солун е градът на доброто настроение и на шопинга, като най-предпочитан за целта е един от най-големите молове на Балканите - Космос. Над една трета от посетителите в него годишно са българи. Естествено градът е известен и с крайморската променада, на която също има десетки привлекателни заведения. И е напълно естествено и "по гръцки" да си поръчате кафе или фрапе в 21 часа, когато в родните заведения не признават друго освен алкохолни напитки за поръчка. Солун е известен и със символа си Бялата кула, Музея на византийското изкуство, арката на Галерий, ротондата "Св. Георги", рибния пазар...
Ако сте на екскурзия до Солун с най-малките членове на вашето семейство, то можете да хвърлите око и на две други атракции в града -Шоколадовата фабрика и музея "Ноезис".

Музеят и фабриката на шоколада, които се намират на 2500 квадрата в панаирното градче на Солун, със сигурност ще се превърнат в любимо място за забавление на най-малките палавници. Хлапетата могат да опитат шоколади и бисквити, да направят свои шоколадови сувенири, които после да вземат със себе си, да научат повече за историята и направата на сладкото изкушение, "да си вземат", макар и само на камера, шоколадова вана и естествено да опитат няколко вида шоколад. И всичко това под формата на игра. Естествено, на изхода е предвидена и сладкарница с

Ако предпочитате да съчетаете игрите на малчуганите с повече знания - не пропускайте музея в научния комплекс "Ноезис". В планетариума можете да присъствате на звездна прожекция, в която чрез гръцката митология са показани съзвездията и разказани част от съвременните знание за звездите. Единственият недостатък е липсата на превод и прожекциите са подходящи по-скоро за тийнейджъри, които знаят английски. За най-малките остава анимацията и пътешествието между звездите, което на моменти изглежда съвсем истинско. По-малките могат да се позабавляват в залата към музея, в която чрез забавни експерименти и главоблъсканици са представени физични закони. Татковците и дамите, любители на високите скорости, със сигурност няма да скучаят в залата с ретро автомобилите. Естествено, снимките до култовите возила са задължителни.

В една от другите зали пък можете да научите за даровете на древните гърци, оставени на днешната цивилизация. И да се полюбувате на прапрародителя на компютъра. Антикитерският механизъм е на възраст над 2100 години и е с много сложен за времето си механизъм, подобен на електрически калкулатор или на астрономически часовник. В солунския музей е изложено детайлно копие на механизма.

Златото на Филип II ви оставя без дъх

Дори и да не сте фен на музеите и на историята, гробницата музей на Филип II Македонски ще ви остави без дъх и думи. Причината е не само в уникалните златни накити, сребърни наколенници и уникален дъбов венец, който е толкова фино изработен, сякаш е свит от току-що откъснати от дървото клонки. Нито пък във факта, че цветовете на гробницата са надживели вековете. Могилата е така експонирана, че посетителите се чувстват почти като нейни откриватели, вървейки надолу по стъпалата под приглушената светлина към вратата, зад която векове необезпокояван е почивал Филип II.

Гробницата се намира във Вергина, малък град на 75 км югозападно от Солун. Освен безспорно най-впечатляващата гробница - на Филип II, бащата на Александър Македонски, в комплекса има и още три такива. Според археолозите едната от тях е на сина на завоевателя на света - Александър IV Македонски. Тези две гробници не са разграбвани, докато другите две са плячкосани още в древността, но все още впечатляват със запазени дорийски колони и майсторски изрисувани стенописи, разказващи мита за Персефона, царицата на подземното царство и съпруга на Хадес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай