ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Кметът Портних ще бори шума в курортите

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ":  Кметът Портних ще бори шума в курортите | StandartNews.com

Започна дискусията на вестник "Стандарт" във Варна в навечерието на туристическия сезон, в която участват кметът на морската столица Иван Портних, заместникът му Костадин Базитов, областният управител Стоян Пасев, главен инспектор Илиян Илиев, Иринка Димитрова от МОСВ, председателят на КЗП Димитър Маргаритов, представители на летище Варна, туристическия бизнес, университети и обществени организации. В началото на дискусията главният редактор на вестник "Стандарт" посочи три основни цели на туризма - събиране на повече приходи от сектора за държавата, гарантиране на повече доходи за сектора и по-позитивна реклама на България. Г-жа Бозукова почете паметта и на бизнесмена Лъчезар Цоцорков и посочи огромния му принос за бизнеса и опазване на българщината.

За първи път на дискусията кметът Иван Портних обяви успешното създаване на туристическия Североизточен район и си пожела всички заедно да утвърдят региона като успешна туристическа дестинация. Той посочи и голямото значение за решаване на проблема с по-бързото наемане на работници от трети страни за временна работа в родните курорти, за което съобщи по-рано вицепремиерът Валери Симеонов. Издаването на временна работна виза вече ще отнема едва една седмица като отпадат всички усложнения на процедурата и ще струва около 50 евро.
Портних посочи още няколко проблема във Варна, свързани с туризма, които предстои да бъдат решени и за тях се работи от всички заинтересовани институции - борбата с шума в морските курорти, свлачищата и въпросът за управление на минералните води на територията на общината, които Варна иска да стопанисва.
Областният управител Стоян Пасов посочи, че отново голяма част от плажовете на територията на областта ще останат неохраняеми като причината за това е не липсата на пари, а липсата на време за обявяване на конкурсите, които не са стартирали от служебния кабинет и предходния областен управител. Все пак област Варна е успяла да отдели до 70 хиляди лева за осигуряване на спасители на 6 плажа, но Камчия остава без такива, въпреки че през миналото лято е имало 9 случая на удавяния

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай