ОБЗОР: Край на сергиите с гащи и тениски в Слънчев бряг

ОБЗОР: Край на сергиите с гащи и тениски в Слънчев бряг | StandartNews.com

Край на сергиите, натрупани с тениски, гащи и сувенири по улиците в Слънчев бряг. От началото на летния сезон всички стоки вече ще се продават в павилиони, боядисани в синьо и бяло. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която представи идейния проект за новите сергии в курорта.

Поставянето на павилиончетата ще започне веднага, щом времето позволява, за да може през летния сезон да бъдат преустановени строително-монтажните дейности, каза Ангелкова. Първоначално промяната ще засегне само територията, управлявана от „Слънчев бряг" АД. Ако община Несебър одобри пилотният проект, нови павилиони ще бъдат монтирани и в останалата част на комплекса. А след приемане на закона за туризма всички преместваеми търговски обекти в курортите ще имат еднаква визия. Ангажимент за това ще имат наемателите на търговските площи. Само няколко сергии ще запазят облика си, докато не изтече срокът на контрактите им. А всички нови договори ще се сключват с условие павилионите да са с новата синьо-бяла визия. Тези, които си позволят да изкарат подвижни щендери направо на улицата, ще бъдат глобявани, а при трето нарушение могат да бъдат изгонени от курорта. „За контрола имаме подписано споразумение в рамките на компетенциите на МВР, които да оказват съдействие на нашите контролни органи", допълни Ангелкова. С новия закон за туризма ще бъдат насърчавани търговците, които продават български стоки, като те ще получат специален сертификат, допълни още министърът на туризма.

Тя отчете, че 2017 г. е била изключително успешна за българския туризъм. „Само за първите 11 месеца имахме над 8,5 млн. чуждестранни туристи, ръст от 7 %. „Слънчев бряг" заема най-голям дял от цялата статистика. Над 5 млн. нощувки са реализирани там, а приходите от тях са над 270 млн. лв. Общо приходите от нощувки и всички други дейности, свързани пряко и непряко с туризма в курорта, са приблизително на 1 млрд. лв.", каза министърът на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай