Нов инспекторат ще сигнализира за проблеми в туризма

Нов инспекторат ще сигнализира за проблеми в туризма | StandartNews.com

С изменение в Закона за туризма предлагаме създаването на Туристически инспекторат, за да може Министерството на туризма да не чака друг орган да го сигнализира с очевидни неща. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова по повод сигнал за мизерни условия в тризвездния хотел „Чифлика пасас ризорт и спа" в село Чифлика.

„Да можем да реагираме незабавно и да не се случва това, на което сме свидетели в момента", заяви тя и уточни, че промените в закона ще бъдат внесени до месец. „С промените в Закона за туризма, които предстоят, няма да се допуска функционирането на обекти като този в село Чифлик", изтъкна Николина Ангелкова.

Тя обясни, че през 2015 година хотелът е стартирал процедура за получаване на 4 звезди, което му е отказано. „Хотелът е обжалвал заповедта ми за отказ, но естествено е спечелена от нас в съда", коментира министърът. „Хотелът използва нерегламентирано в името си „СПА", а няма сертификат за това по наредбата. Това е още едно нарушение", посочи Николина Ангелкова. „Ще бъдем безкомпромисни. Ако се правят дори и малки компромиси и изисквания в наредбата не се вземат предвид - това се отразява на качеството на българския туризъм", категорична бе тя.

„С писмо до КЗП сме стартирали инициирането на процедура за отнемане на категоризацията на хотела изцяло", заяви тя. „Изискали сме от Димитър Маргаритов да сезира процедурата и да отнемем незабавно категоризацията. Това ще се случи в рамките на 3-4 дни", каза още министърът.

„Миналото лято проверихме 10 хотела, които бяха проверявани от КЗП, съставили сме актове на 9 от тях", обобщи министърът. „Недопустимо е хората да остават излъгани и да се натъкват на такива мизерни условия, както и тези хотели да рекламират по този начин българския туризъм", посочи Николина Ангелкова. „Съветвам гражданите, които са имали такъв лош опит и са изживявали кошмарно пътуване или почивка - да сигнализират, за да предприемаме мерки", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай