Номер едно сме като интерес за германските туристи

Представяме в Лондон 3D виртуално изображение на културно-историческото наследство

Номер едно сме като интерес за германските туристи | StandartNews.com

България е поставена на първо място по интерес от страна на немските туристи, обяви министър Николина Ангелкова на пресконеференция за изнесеното във Варна заседание на Националния съвет по туризъм.  "Германия е един от нашите основни целеви пазари. На второ място сме за Холандия и на трето и четвърто място – Франция и Русия. За миналата година имахме 8,2 млн. чуждестранни туристи. Тази година за лятото очакваме да имаме между 7 и 10 процента ръст, тоест отново изключително успешен летен сезон", коментира Ангелкова. 

Работна група начело с Ангелкова финализира в момента предложенията, които ще бъдат отправени към министрите Лиляна Павлова и Боил Банов, за да може България да бъде рекламирана като туристическа дестинация по време на председателството ни на Съвета на Европа. 

3D виртуално изображение на културно-историческото наследство на България ще бъде представено по време на изложението в Лондон през ноември, разкри министърът. Страната ни ще разполага с дигитален корнер по време на най-голямото Международно изложение  WTM, което ще се проведе в столицата на Великобритания. "Това е един изключително интересен проект. В Лондон ще представим на посетителите и сувенири, които ще бъдат изработени от специален 3D принтер. Това със сигурност ще подпомогне усилията, които полагаме да рекламираме културно-историческия туризъм. Изцяло фокусът на този дигитален корнер е тази насока. Предстои да разширим това приложение и да го свържем с приложението, което миналата година стартирахме – „Обичам България". В момента в този пилотен проект, който ще представим, ще бъдат включени около 20 обекта, които са ключови за България", обясни Ангелкова, цитирана от "Фокус". 

В Годишната програма за национална туристическа реклама за 2018 година Министерството залага на дигиталния маркетинг и онлайн активностите, обяви министърът. "Това е една практика от предишния мандат – да правим изнесени заседания на Националния съвет по туризъм. Днес обсъждаме Годишната програма за национална туристическа реклама за 2018 година, както и финалното обсъждане на актуализираната Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 2017 - 2030 година, в едно с плана за изпълнение към нея. Това са изключително важни теми за устойчивото развитие на туризма", допълни тя.

Целта през 2018 г. е да стъпим здраво на пазарите като Китай, Япония, Индия, Близкия изток, САЩ и Канада. "Залагаме на дигиталния маркетинг и реклама, както и на онлайн активностите. Това е бъдещето и също е заложено в Световната организация по туризъм като един от трендовете, които се очертават и които са свързани с рекламирането на туризма в отделни дестинации", уточни Ангелкова.

Отново поставяме фокус върху развитието на културно-историческия, балнео и СПА туризма, които са ключови за преодоляване на сезонността и разширяване крилата на сезона. Ще продължим да надграждаме осемте културно-исторически маршрута, които министерството създаде миналата година. Предстои да представим и да организираме обществено обсъждане на балнео и СПА маршрути, които ще изградим съвместно с представители на туристическия бранш. По време на изнесеното заседание обсъдихме и културната програма по време на председателството на България на Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 година, продължи Ангелкова.

Министерството е успяло да се пребори туризмът да бъде основна тема на Годишната среща за Дунавската стратегия в България. За да се представим по-добре за програмата за национална туристическа реклама са необходими 30 млн. лева. "За тази година имаме 11 млн. лева за реклама. Надявам се, след преговорите, които предстоят с Министерство на финансите на база на постигнатите резултати в сектор туризъм да имаме увеличение на този бюджет. Ние ще се борим да постигнем максимално увеличение, но това зависи от много обстоятелства", каза министър Николина Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай