Никополис ад Нестум води туристи в Гърмен

Никополис ад Нестум води туристи в Гърмен  | StandartNews.com

Все повече туристи посещават Гърмен заради късноантичния град Никополис ад Нестум, който се превърна в туристическа атракция. Миналата година бе завършен проект за развитието на историческата находка, който бе на стойност 2 350 406,25 лева. Целта му е регионът да се превърне в предпочитана туристическа дестинация, а местните хора да се гордеят и с миналото си, и с постигнатото днес.

„Напливът на гости помага и за развитието на икономиката в района", твърди кметът на общината Минка Капитанова. По проекта бяха реставрирани и консервирани кулите, крепостните стени, късноантичните терми. Монтирано е ефектно осветление, изградена е мрежа от алеи, за да могат туристите по-добре да възприемат обекта. Има приемна зона, разшири се съществуващият паркинг. Достави се туристическо ретро влакче, което пътува по маршрута Никополис ад Нестум-Огняновски минерални бани. Тренът е облепен с рекламни материали и за другите исторически и културни забележителности в региона. Голяма атракция е грънчарската работилница в древния град. В нея всеки посетител сам изработва пособия и съдове от глина под ръководството на майстор. После предметите се вземат за спомен. Всеки турист има възможност да се премени в дрехи като древен римлянин и да опита мерника си със стрелба с лък. Изгради се малък амфитеатър, в който да се провеждат различни фестивали и събития.

Древният град Никополис ад Нестум е построен в късно-римската епоха, през 106 година, от император Траян в чест на победата му над даките. Селището е едно от малкото запазени в България и единствено в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявено е за археологически и архитектурен паметник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай