Най-тихите български плажове

Най-тихите български плажове | StandartNews.com

Вероятно в последните години плажът ви носи предимно нечовешко търпение и тук-там почивка. Всяко лято знаете какво ви очаква и затова сте подготвени психически предварително. Вече не обръщате внимание на топлите царевици, на децата, които ви подритват пясък в очите, на шумния бар, фасовете в пясъка, космите във водата и т.н. И макар да сме убедени, че хладнокръвно се справяте с всичко изброено дотук и с останалото, което спестяваме, може би не е зле да знаете, че Черноморието ни е голямо и спасение дебне отвсякъде. Ето къде да го намерите.

Болата - патици вместо фасове и кърпи

Туристите на този плаж са изместени от чапли, водни бикове, патици - потапници и гмурци, земеродни рибарчета и какво ли не още. Може да сте сигурни обаче, че те са наистина тиха и приятна компания. Римският път "Виа Понтика" също минава оттук и се е обособил като Терминал 1 за прелетните птици, които тръгват на емиграция през есента. Няма друг подобен резерват в България, който да включва към себе си морска част - както и плаж с резерват. Ако и това не ви е достатъчно, какво ще кажете за издълбаните пещери в скалите? Или рекичката, която се влива в морето? Лагуната, която се образува по устието й? Или пристанището? Болата е от онези красиви оцелели оазиси, за които не ни се вярва, че още съществуват. Намира се от северната страна на нос Калиакра. В пещерите, които споменахме, има останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 години пр. Хр. Там е и Малтийския кръст, който напомня за търговията на Второто българско царство с Венеция и Генуа.

Безвремието на Кара дере

Въпреки дългата си плажна ивица Кара дере е място, на което няма как да попаднете случайно. Обикновено хората научават за него от приятели, колеги и познати, които разказват как се връщат там всяка година. И никога не се "минава" през него - открива се. От Бяла трябва да тръгнете по прашен офроуден път, който обаче има твърде много разклонения и следователно ако ви е за първи път, по-добре попитайте някого. През лятото много хора минават оттам и все ще се намери кой да ви упъти. Ще откриете, че този лабиринт не е случаен - той придава мистериозност и чар на девствения плаж. А там времето сякаш е спряло или никога не е съществувало. Всъщност няма кого да попитате за час, защото никой не го е грижа. Понеже няма обхват, ток и покемони, хората са оставили телефоните си изключени за първи път от цяла година. А след няколко дни забравят, че някога са ги имали. Всичко, което му трябва на човек тук, е палатка, спален чувал, шалте и евентуално чадър. Някои дори предпочитат да спят под звездите, защото нали знаете - на човек в рая нищо не му е нужно.

Перла - бижу за любители

Виждали ли сте любимия плаж на Тодор Живков? Трябва да го видите, защото човекът е разбирал от красиви места. Ако сте от онези големи ценители на природата, които все не могат да изберат между планина и море, "Перла" ще ви реши проблема. Намира се на края на Приморско и е разположен между красива букова гора и безкрайното за погледа море. И макар къмпингуването в горичката да е строго забранено, поне може да паркирате колата си безплатно. Наоколо има какво да се види. Тръгвайки на север по горските пътища, ще излезете на "Маслен нос", а за неговата красота може да се говори дълго. Други атрактивни места в района са хълмът "Лъвската глава", заливите "Зигра" и "Света Параскева", устието на река Ропотамо, тракийското светилище "Беглик таш", а сигурно и още много други неща, които сами ще откриете.

Синьото на Синеморец

Ако искате да видите всички нюанси на синьото, къде другаде освен в Синеморец. Само внимавайте да не ви потъне погледа, защото водата е доста дълбока. Тук се влива и река Велека, която завлича русата коса на пясъка. Нудисти, къмпингари и свободни души се срещат често. Другият плаж е Бутамята. Неговият пясък е още по-фин. Тук вече има чадъри и шезлонги, както и продавачи на царевица, но тези са от по-спокойните - няма нужда да викат толкова, защото хората не са като мравуняк. А най-хубавото на Синеморец е, че е село. Няма нужда да избягвате квартири в близост до дискотеки и барове - тях просто ги няма. Има само един бар, който дори не се брои, защото музиката от него е приятна и тиха. Ако пък нещо много ви се прави, вземете си лодка и гребете, гребете по Велека. Накъдето и да се обърнете, има скалисти и гористи местности с редки животинки и растения, застрашени от изчезване - каквито впрочем са и плажовете като Синеморец.

Алепу - докато още го има

Когато бизнесмените са пътували от Дюни до Приморско, не са гледали през прозорците на мерцедесите си, защото са изпуснали плажната ивица на Алепу. В момента той е известен като "Шофьорския плаж", защото е в непосредствена близост до същия път. Онези, които са го забелязали, са се полюбували на копринения ситен пясък и лазурния блясък на водата. Тези хора най-често са натуралисти и любители на нудизма. Ако пък имате домашен любимец, тук няма кой да ви изгони - целият плаж принадлежи на себе си и никой не е поставил ръка с правила върху него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай