Нашенци атакуват Гърция напук на кризата

Нашенци атакуват Гърция напук на кризата | StandartNews.com

Съботата е ден за размисъл за гърците преди референдума, но за родните туристи бе ден за плаж и отдих по морските брегове на южната ни съседка. Хиляди нашенци атакуваха границата през уикенда. Пътуват с автобуси, автомобили и каравани, за да отидат на море. "Засилено е движението и при нас, и на ГКПП Кулата.

Нормално е да има доста трафик през този сезон. В събота и неделя много български фирми возят туристи, които са за ден на Бяло море", казаха служители на ГКПП Илинден-Ексохи край Гоце Делчев. Рано сутринта през уикенда автобусите тръгват на път за българо-гръцката граница. Цената на пътуването варира от 25 до 35 лева, някои дори возят и само срещу 20 лева - на промоция. Хората изкарват цял ден на плаж само срещу скромната сума от 2,50 до 3,50 евро. "Различна е таксата на плажната ивица. Срещу 3-4 евро пийваш бира или фрапе, но ползваш чадър и шезлонг. Някои си носят храна и на практика нямат други разходи", казва Здравка Чимева, собственик на благоевградската туристическа фирма "Алфатур". Финансовата криза в Гърция не се отразява на туризма. Няма отлив на български туристи от гръцките курорти.

Все повече млади българи пък отиват в южната ни съседка с каравани. Те предпочитат да отдъхват в къмпинги, като плащат по 5-6 евро такса за караваните на денонощие. Къмпингите там са чисти и зелени, разполагат с огромни плажни ивици. Десетки младежки компании съчетават събирането на тен през деня с купони в къмпингите вечерта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай