На плаж върху вулканичен пясък

На плаж върху вулканичен пясък | StandartNews.com

Курортът Бая Домиция е бил любим на Джон Ленън и на италианския елит

Да събираш тен върху ситен вулканичен пясък. В италиански курорт, който залага на екологията и природата, пази пясъчните си дюни и не се отказва от боровите си гори, които носят прохлада в летните жеги. Всичко това е възможно в Бая Домиция, който се намира само на 70-ина километра от не по-малко приказния Неапол. Красотата му е оценена и от родните туроператори, които през тази година пускат първите чартъри за почивки там. Цените започват от 820 лева за седмица, с включени закуски и вечери, както и вино.

В цената влиза и самолетният полет. Бая Домиция е проектирана като курорт, което изключва хаотичното строителство и прави разходките сред запазените паркове наоколо задължителни. Неслучайно става любим на много известни италиански музиканти, художници, актьори и режисьори от самото си създаване. Превръща се в топдестинация и за един от битълсите - Джон Ленън, който често отмарял именно там.

Пясъкът, върху който ще събирате тен, е с толкова особен произход заради вулкана Рокаморфина, който отдавна е изгаснал и вече не е опасност, а допълнителна глезотия за туристите. Всъщност, ако сте любознателен и искате да научите нещо по време на ваканцията, можете да посетите един много по-прочут вулкан, а именно Везувий и унищожения от него древен Помпей.

Процъфтяващият през 79 г. след Христа град бил засипан с вулканична пепел. Именно това обаче запазило за поколенията непокътнати до днес богатите домове с невероятни фрески и мозайки, термални комплекси, вили, храмове и театри. Така днес имаме шанса да разгледаме храмовете на Аполон, Юпитер, Веспасиан и Фортуна Августа, Базиликата, Форума, пазара, водопровода, улицата на изобилието, Големия театър, казармата на гладиаторите. Пътуването в историята може да се съчетае с изкачването на Везувий, от който пък се открива прекрасна гледка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай