На дискусията за Банско: Институциите търсят баланс на интересите

На дискусията за Банско: Институциите търсят баланс на интересите | StandartNews.com

Министерството търси баланс на интереси, планинският туризъм е ключов в ски зона "Банско", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на кръгла маса, организирана от МОСВ за проектите на решения на Министерски съвет за Национален парк „Пирин" и за ски зона "Банско", предаде БГНЕС.

Освен Ангелкова, участници в дискусията са министърът на околната среда Нено Димов, спортният министър Красен Кралев, бившите министри на околната среда Нона Караджова, Евдокия Манева, Ивелина Василева, както и много експерти, представители на еко организации, на НПО сектора, на местните власти и др.

Министерството подкрепя развитието на туризма не само в региона, а въобще и смятаме, че трябва да има баланс на интересите по тези въпроси, посочи Ангелкова. Работна група се занимаваше с темата с конкретни предложения и за законодателни промени, свързано с изграждането на нови лифтове и влекове, каза министърът. За нас планинският туризъм е ключов за държавата, за общините, за представителите на бизнеса. Готвим промени в закона за туризма, за да се даде възможност за такива райони като Банско да има целогодишен достъп до планината. Още повече такива промени ще доведат и до засилен инвеститорски интерес, подчерта Ангелкова.

Потвърдени незаконни обекти са само в главата на някои хора - такива няма, няма влязъл в сила акт, който да е установил незаконно строителство в ски зоната, подчерта Петър Петров, член на УС на „Юлен", фирмата - концесионер.

Нона Караджова, експерт и бивш министър на околната среда, обори твърдението, че сегашният концесионен договор противоречи на директивата за концесиите от 2014 г.. Не е вярно, обясни тя. Обектът на концесия, свързан със ски зона „Банско", е извън зоната на действие на директивата. Категорично смятам, че община Банско не е била в състояние досега да внесе предложение за строеж на втори лифт, ски писта или каквото и да е. А нарушение на биоразнообразие не може да бъде установено, защото, ако няма конкретен проект, с точно трасе на въжената линия, примерно, няма и как да се направи оценка за въздействие на околната среда, посочи бившия министър. Трябва да има конкретни проекти, за да се направи оценка на въздействието върху околната среда. Приех сигнала на НПО, че инвестиционната програма излиза извън концесионния договор като площ, посочи Караджова.

Министерството на околната среда предложи специализирани замервания и на пръв поглед измереното противоречеше на част от текста в концесионния договор. От концесионера „Юлен" възразиха остро. Оказа се, че не сме прави, защото има огромно противоречие в договора, има много пропуски в него и в този си вид той не бе приложим. Още тогава бяхме на мнение, че е необходима промяна в този договор. Той е възложен на такъв анализ през 2015 г. и сегашните предложения са следствие от този проблем. Докато не бъде решен той, винаги ще има несъгласия и спорове. Тези дни НПО коментират обекта на Юнеско в Национален парк Пирин - от страна на международната организация е въведена забрана да не се строи в т.нар. буферна зона там. Като цял извън обхвата на ски зоната състоянието на парка е в отлично състояние, смята Караджова.

Всъщност, решението на ЮНЕСКО за буферната зона е да не се разширява обектът, но въпреки това там могат да се правят подобрения при точно определени условия, добави тя. В момента не може да се каже, че ако се направи въжена линия това ще доведе до увреждане на природата, поради обстоятелства, които бившият министър вече обясни. При всички случаи ще има някакво сечене на дървета, но това може да се тушира с допълнително залесяване, каза Караджова.

Участвала съм лично в 8 такива дискусии и на тях сме отговаряли на всички въпроси - концесията е полезна за България, заяви в своето изложение бившият министър на околната среда Евдокия Манева. Тя запита преди това вредна ли е тази концесия за природата и за хората, заради внушенията, които се правят. А за участниците в този процес се намеквало, че са мошеници. Не, тя е полезна - хиляди хора спортуват, отиват в планината, наслаждават се на природата на открито, смята Манева. Категорично е доказано чрез многобройни проверки, че тази зона на ЮНЕСКО не е застрашена от концесията, продължи тя. Дали има незаконни обекти - не, няма, доказано е, съдът се е произнесъл по този въпрос, но има несъвършен договор, категорична бе Манева. Това вече може да се поправи, смята тя.

Това е седмата кръгла маса и през това време един не повдигна въпроса за промяна на концесионния договор, но ние винаги сме изразявали подкрепа за разширяване на зоните за здраве и за професионален спорт, посочи по време на дебата спортният министър Красен Кралев. А те не могат да се практикуват при сегашното състояние, каза той и даде пример с близките до нас държави, които имат много повече ски писти като дължина в сравнение с България. Кралев изрази неудовлетворението, което е наблюдавал сред туристи в Банско, които чакат с часове на опашка за лифта, а това не е добре за имиджа на страната. Трябва да се разшири цялата инфраструктура, не само втори лифт ни трябва, но и нови ски писти. В чужбина постоянно се разширяват тези съоръжения и инфраструктура, а и те се намират в природни паркове, смята спортният министър.

Ако търсим съгласие с аргументи е добре, според анкети и проучване 67% от хората казват, че по такива въпроси решения трябва да вземат местните хора и общините в тези райони, заяви Бранимир Ботев от Института за анализи и стратегии. За него е истинска изненада как малка Андора има същия брой туристи на година като България - 8 млн. души, като намекна, че в тази държава умеят да правят политика, насърчаваща туризма. Той повдигна и въпроса за концесията на този зимен курорт в Банско, а по този път ще минат и други курорти, което ще им даде ясен знак как се развива този инструмент на владение. За мен е въпрос на политическа воля как ще се систематизират аргументите, подчерта Ботев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай