Мисионис пазел подстъпите на Търновград

Мисионис пазел подстъпите на Търновград | StandartNews.com

Проф. дин Николай Овчаров

От няколко години жителите на Търговище чакат с нетърпение резултатите от разкопките на античния и средновековен град Мисионис, намиращ се само на 7 км в първите хълмове на Преславската планина. Започнати някога от моя баща Димитър Овчаров, сега те се провеждат от мен, Ангел Конаклиев и Стефан Иванов с активната финансова подкрепа на общината и редица спонсори.

Археологическите проучвания показват, че в местността "Крумово кале" през V-VII век се развива един цветущ в икономическо отношение град, за което свидетелстват находките от монети и материали на бита. Досега са разкрити останките на три църкви от базиликален тип, свидетелстващи за мощно християнско присъствие в тези времена. Намерените ранносредновековни материали пък потвърждават съществуването на значително старобългарско селище от IХ-Х в., свързано тясно с културата и икономиката на столицата Велики Преслав. Животът на града и крепостта значително се променят през Второто българско царство. Развиват се занаятите, търговията, селското стопанство. Многобройните находки на художествена керамика, творби на металопластиката, сърменотъкани платове, монети, оръдия на труда, както и значителните архитектурни останки бележат втори разцвет на града.
Крепостта има важно стратегическо значение в отбранителната система на Търновград. Изградената втора крепостна стена затваря площ от повече от 120 дка. През прохода "Дервент" преминава най-краткия път между столицата и втория в държавата град Велики Преслав, седалище на брата на българския цар, Петър. Оттук е връзката с главния морски център на Второто българско царство, Варна, откъдето идват стоките на отвъдморските търговци. Ето защо в края на ХIV в. твърдината става важна цел на османските нашественици. През 1393 г.

тя е обсадена и превзета от
войските на Али паша

Животът тук изчезва, а оцелелите се преместват в равнината и основават Ески Джумая, днешния Търговище.
Името на Мисионис научаваме от съчинението на живелия през ХII в. арабски географ Ал-Идриси. Особено важно е сведението, че той е "значителен стар град, който лежи до подножието на една височина във водна и превъзходно положена страна и извлича голям доход от търговията". Добре се знае обаче, че арабинът използва доста по-стари данни, извлечени главно от римски автори.
Въз основа на тези факти ние предположихме, че Мисионис е основан през първите столетия след новата ера и първоначално се е намирал в равнината. Именно там още по време на Димитър Овчаров случайно са открити масивни бази за колони, които по архитектурните си особености се датират във II-III в. И наистина през 2015 г. на това място чрез сондажи попаднахме на дебели основи от сграда, които предстои да бъдат разкрити. Може би точно тази постройка е описаната от Ал-Идриси важна кантора за търговия със северните народи?

При зачестилите след тV в. варварски нашествия Мисионис се мести на близкия природно укрепен хълм от веригата на Преславската планина. При разкопките от 2014 г. попаднахме на т. нар. "Болярски квартал", развиващ се на седловината срещу високо запазената порта на вътрешната крепост. Римските архитекти успяват да проектират и построят на скалите град с

неколкоетажни каменни сгради,
улици, площади, водоснабдяване

с глинени тръби и канализация. През лятото на тази година екипът продължи да разкрива останки на други сгради от аристократичния квартал. Отново са намерени прекрасни находки, сред които е напълно запазената глинена лампа от V-VI в., украсена с гирлянди гроздове.
Не по-малко интересни са новооткритите данни за средновековната история на Мисионис. Миниатюрната оловна иконка с изображение на молещата се Богородица е от Х-ХI в. и показва връзките на селището със столицата на Първото българско царство Велики Преслав. Останалите интересни находки са от ХIII-ХIV в., когато Мисионис контролира важния път между Варна и столицата Търновград. Впрочем има данни, че по това време той вече носи славянското име Косово.
Още преди няколко години при разкопките е извадена сребърна монета на българския владетел Георги т Тертер (1280-1292). Той управлява в драматичните времена на татарското нашествие и затова откритите негови парични знаци по нашите земи са много редки - едва 30. А намерената на Мисионис е единствената монета, на която Георги I Тертер носи и титлата си "цар". Тя е сечена в неизвестна монетарница, намираща се някъде в Североизточна България.
Много рядка е и медната монета на цар Иван Александър (1330-1371), която пък е дело на друго нелокализирано ателие, функционирало между Добрич и Варна. Уникалните парични знаци показват ключовото място, което средновековният град край Търговище заема в икономическите отношения на Второто българско царство. Покрай стените на крепостта са минавали безчислени кервани, каращи към сърцето на държавата стоки от далечни земи.
Може би най-трогателната находка е красивият оловен кръст-реликварий, състоящ се от две половини. Вътре са държани мощи на неизвестен светец, а на предната страна е изобразен разпънатия Христос, както и бюстовете на апостолите Петър, Павел и Андрей. Последният намира място в композицията, защото именно той покръства хората в провинция Долна Мизия, където се намира Мисионис. Самият реликварий е изпълнен през ХIV в. и е загубен на улиците на града в паниката при превземането му от османските турци в 1393 г.

В река Врана ловели 100-килограмови сомове

В подножието на крепостта се вие река Врана, оформила за милиони години прохода "Дервент". Днес тя е малка, но преди хилядолетие е била пълноводна. Косвено доказателство за това са двете гигантски рибарски куки, с които явно са ловели огромни риби, най-вероятно - сомове.

Осакатен бог Марс бележи
края на езическия период

Забележителна находка е прекрасната бронзова статуетка на римския бог на войната Марс, датирана във II-III в. Отличително при нея е, че крайниците и главата са ритуално отрязани. Нашата хипотеза е, че нейният притежател е живял в стария град в подножието на планината. След приемането на християнството тя е била обезобразена в духа на унищожаването на "нечистите идоли".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай