Министър Ангелкова: Трябват правила за парк „Пирин"

Министър Ангелкова: Трябват правила за парк „Пирин" | StandartNews.com

Много е важно да има план за управление на Националните паркове „Пирин", „Рила" и „Витоша", за да може да има ясни правила, които са заложени в тези планове и да се каже кои са зоните, където може да се развива туризъм и как това трябва да се случва. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по повод на това, че природозащитници от WWF внесоха плакет, символизиращ 100 000 подписа за спасяването на Национален парк „Пирин", предаде Агенция „Фокус".

„При нас няма информация за тези 100 000 подписа, научихме от медиите. Нямаме официално входирано при нас. Предполагам, че има в МОСВ. Винаги сме изразявали принципна позиция, че трябва да има баланс на развитието на икономиката при спазване изцяло на законодателството в областта на околната среда, както европейското, така и националното. Неслучайно и миналата година направихме тази работна група за къмпингуването и развитието на планинския туризъм, която в частност касае Пирин, за да може да се намери това балансирано решение. Вярвам, че решенията се намират в диалога, когато се обсъждат както икономическото развитие, така и опазването на природата. Никой не иска да развива дадената територия, когато се нарушава природата, или се застрашава околната среда", обясни Ангелкова.

„Затова и рестартираме тази работна група за планинския туризъм, за да се препотвърди решението, което е взето в нея с това да се развиват планинските ни курорти и планините ни да бъдат достъпни целогодишно с цел развитие на целогодишен туризъм. Очакваме представителите, които участваха миналата година, да бъдат препотвърдени. Бяха около 60 участници – представители на неправителствени организации, на т.нар. „зелени организации", браншови от сектор „Туризъм", кметове, народни представители", допълни тя. Според нея идеята е да се намери решение, защото в противен случай страната ще изостане драстично в развитието на нашите планини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай