"Маказа" позлати гръцкия Комотини

Плажовете на Фанари са магнит за нашенците

"Маказа" позлати гръцкия Комотини | StandartNews.com

Бум на румънци в Града на кафето, и българите са с 15% повече

В радиус от 25 км се ширят десетки плажове, къмпингът е почти без пари

Проходът "Маказа" позлати гръцкия пограничен град Комотини. След отварянето му напливът на румънски туристи е скочил с 40 на сто, а на българи - с 15%. Това сочат данните на журналиста и собственик на интернет платформата www.komotini.bg Ставрос Фанфанис. Цифрите потвърждават и километричните опашки от коли, които от юни насам се вият по пътя за границата с Гърция.

15 минути - толкова е пътят с кола от граничния пункт до Комотини, столицата на област Еврос. А от там Бяло море е буквално на един хвърлей. "Първото нещо, което прави впечатление при минаването на "Маказа", е силната облачност, това обаче не означава, че и надолу времето е мъгляво", бърза да се застрахова Ставрос Фанфанис. В радиус от 25-30 км от областния център Комотини са се ширнали десетки плажове. Има за всеки, хвалят се гърците. За семейства с деца, където морето и по-плитко, по-закътани - за хипарите и влюбените двойки, както и изпъстрени с кафенета и барове - за купонджиите.

Преди да поемете към Комотини, имайте предвид, че ол инклузив туризмът все още не е добре разработен в региона, предупреждава Фанфанис. Най-популярните и изгодни пакети, които се предлагат за момента, са нощувка със закуска и за по няколко дни от 2 до 5 нощувки.

Но кой ще помисли за ол инклузив

ако вече се е пекъл под слънцето във Фанари? "Стъпиш ли веднъж на брега на рибарското селце, сърцето ти остава тук", разказва още Фанфанис. И това си личи по ордите с БГ коли. Ако в първите месеци на откриването на прохода правело впечатление, че родните туристи в Комотини са предимно заможни, със скъпи возила, с резервации в хотелите с най-солени цени в района и изискващи най-скъпите забавления, от началото на лятото вече са се появили и представителите на средната класа. По наблюдения на Фанфанис те избират предимно хотели три звезди. Сред предпочитанията на нашенците са и трите къмпинга край Бяло море. Средната сума за палатка с елзахранване и вода там е около 10 евро на ден. А както се знае, сянката и шезлонгът са безплатни - екстра, за която гръцките домакини постоянно напомнят.

Чадърът гратис обаче не е единственият магнит за БГ туристите, признава Фанфанис. Сред българите все повече набират популярност и т. нар. бийчбарове. На територията им има удобни шезлонги и шатри, които можеш да ползваш за неограничено време, стига да си поръчал питие на плажа. Кафе или бира, в зависимост от останалите екстри, които тези кафенета предлагат, струват между 2 и 2,5 евро.

В районите на пристанищата на Фанари и Марония пък има възможност за мореплавателен туризъм.
Флотът, с които разполага частната фирма, занимаваща се с отдаването на съдовете, има както моторни, така и ветроходни кораби.

Лодките се дават под наем

- със или без капитан, както и организиране на много хора в един малък флот от плавателни съдове. Като бонус може да си изберете и къде да акостирате. Както и да получите уроци в открито море и да вземете диплома за капитан.
Другият коз, с който Комотини привлича българи и румънци, е крепостта Нимфея. На около 17 км от Комотини пък има и места, отредени за различни видове алтернативен туризъм - велопътеки за любителите на придвижването на колело, трасета за бегачите на дълги разстояния, екопътеки за запалените пешеходци.

Фанфанис припомня и че Комотини е известен като Града на кафето - затова и омайващият му аромат се носи из уличките. Другият му "прякор" е Студентски град - заради много учебни заведения и млади хора. Около 20 000 са младежите, които следват в Комотини. Заради това и градът предлага много местенца за забавление, развлечения и възможности да вкусиш от нощния живот.

Северна Гърция е изпъстрена и с много етноси -

звънът на камбаните се слива с гласа на мюезина

от джамията, уточнява Фанфанис. И на финала напомня: "Преди да отпътувате от Комотини, не забравяйте да си напазарувате прясна риба от някое от магазинчетата на рибния пазар зад главната улица!".

Всички се снимат до паметника с меча

Иматерът (приют за бедни) в град Комотини е един от най-старите и запазени османски паметници в Европа. Според старо местно предание на това място е съществувал храм с име "Агиа София", който вероятно е бил свързан с манастира "Симон Петра" в Света гора, построен от сръбския владетел Йоанис Угелеша. От разкопките е установено, че частите на храма са били присъединени към сградата на Имарета, изграден от завоевателя на Комотини и ислямизиран християнин Гази Евренос бей. Храмът се намира близо до стените на Византийската крепост на града. По време на българската окупация в края на ХIХ век източното помещение е било превърнато в параклис с името "Св. Цар Борис", за което свидетелства и откритият надпис със славянски букви на арката на входа. През 1924 г. залата е била превърната в склад за лед, а другите две помещения са се използвали от службата за електрификация до 1973 г. Днес в тази сграда се намира Църковният музей на Светата митрополия на Марония и Комотини.

Това е едно от историческите места на Комотини, които е хубаво да видите, когато посетите района.

Изграденият от бял мрамор Паметник с меча пък е символът на Комотини. Той е друга от забележителностите, пред която можете да се снимате за спомен. Свързва Градския парк с централния площад. Построен през периода на военната хунта, но точната причина за неговото строителство е неизвестна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай