Летищата Варна и Бургас очакват повече туристи

Летищата Варна и Бургас очакват повече туристи | StandartNews.com

Нови полети до двата морски града ще открият редица авиокомпании

"Конкурентоспособност на българския туризъм" е темата на дискусия, която организира вестник "Стандарт" днес във Варна. Успешен ли ще бъде предстоящият летен сезон, какви са възможностите за удължаването му и как да се реши въпросът с кадрите са част от темите, които участниците във форума ще дискутират. Сред тях ще бъде и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Очакваме ръст на туристическия трафик на летищата Варна и Бургас през предстоящия летен сезон. Това заявиха за "Стандарт" от концесионера на двете морски аерогари - Fraport Twin Star Airport Management. Цифрите за очаквания ръст се уточняват, тъй като планирането на полетите все още е в процес.

Летище Варна планира ръст на туристите от Германия, Русия, Полша и Турция. Увеличение на трафика по редовните линии ще има от Русия, Германия, Великобритания и Белгия. Редовните полети между Варна и Истанбул на авиокомпания Turkish Airlines се увеличават от 7 на 11 седмично, а редовните полети до Лондон (Лутън) на Wizz Air - от 4 на 7 седмично.
Сериозен ръст очаква летище Варна и на чартърните полети с групи туристи. Новите дестинации спрямо 2015 г. са Остенде (Белгия), Бърно (Чехия), Тур, Лил и Лион (Франция), Фридрихсхафен и Росток (Германия), Краков (Полша), Екатеринбург и Калининград (Русия), както и от Глазгоу (Великобритания).

Летище Бургас очаква ръст на трафика основно от Русия, Германия, Великобритания, Полша и Чехия. Увеличение по редовните линии се планира от Русия, Великобритания, Германия и Източна Европа. Редовните полети до Лондон (Лутън) на Wizz Air се увеличават от 3 на 10. Новите чартърни дестинации са от Архангелск, Иркутск, Казан, Краснодар, Нижни Новгород, Омск, Перм, Ростов на Дон, Сиктивкар, Тюмен, Уфа, Волгоград и Воронеж (Русия), Инсбрук и Линц (Австрия), Мюнстер и Росток (Германия), Остенде (Белгия), Харков и Одеса (Украйна), Люблин (Полша) и Кавала (Гърция).
Нови полети до Варна и/или Бургас ще открият авиокомпаниите Eurowings, Germania Flug AG, Dart Airlines, Travel Service Polska, Voyage Air, Anda Air, Bul Air, Europe Airpost, Nordwind, SAS, VIM Airlines, SunExpress Deutschland, Norwegian Air Intl., Alk, Bravo Airways и Yanair.

Отчитайки увеличаването на туристическия трафик към морето, "БДЖ - Пътнически превози" пусна два допълнителни бързи влака със задължителна резервация между София и Варна. Бързият влак 2671 потегля всеки петък от София в 14:15 ч и пристига във Варна в 21:25 ч. Обратно бързият влак 2672 тръгва от гара Варна всяка неделя в 12:20 ч и пристига в София в 19:41 часа. Композициите са съставени от по три второкласни и един първокласен вагон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай