Лепеница и Магура крият тайни на богомилите

Пещерата Лепеница е на два етажа и с два отделни входа

Лепеница и Магура  крият тайни на богомилите | StandartNews.com

Едната е била астрономическо съоръжение, а другата - древна школа

Как млад и ентусиазиран човек може да открие хилядолетни тайни и да превърне една никому неизвестна пещера в място, интересно за туристите? Живял ли е тук Боян Мага, първоначалникът на богомилството? Била ли е Лепеница древна обсерватория? Отговорите вместо официалната наука дава Кирил Кирилов от Белоградчик. И макар теориите му да не са научно приети, много от тях звучат твърде логично и се основават на действителни факти от околността, особено поставени в контекста на другите открития в района.

Всъщност Кирил се запалва по любителската археология в опит да разчете рисунките от пещерата Магура. Първият плод на изследванията му е систематичният прочит на съдържащото се в тях послание. Според учените те са на близо 7000 години, изобразени са сакрални и ловни сцени. Всъщност пещерата съдържа около 700 рисунки, 90 процента от които са абстрактни символи и се отнасят до древна философия, а не до битовизми, твърди изследователят. Там са изобразени първият триединен бог, Първото Пришествие отпреди 25 000 години, създаването на жената от реброто на мъжа, 70 на сто от келтските руни, както и всички символи от алхимията, описан е процесът на прераждането. Кирил Кирилов допълва, че според последните археологически проучвания най-старите рисунки са на възраст около 40 000 години. Потребността от ново, по-логично и по-задълбочено изследване кара Кирилов да посвети осем години от живота си на темата, като публикува находките в блога kikowsky.blog.bg. Един от изводите му е, че рисунките са основата на изначалното християнство, което възниква на Балканите. Именно него са опитали да възстановят богомилите в по-късни времена.
Всъщност обаче районът на Белоградчик крие сравнително неизвестни светилища и ритуални кладенци, изсечени в причудливите скали, с които е известен регионът. Сред светилищата в района са например Чачин камък и Боров камък, разказва Кирилов. Уникалното място, което той и още шепа ентусиасти се опитват да превърнат в туристически обект обаче, е пещерата Лепеница.

Тя е на два етажа

като за втория ясно личи, че е изкуствено дооформен от човешки ръце. Двата входа на етажите пък са един върху друг, разказва Кирилов, което прави пещерата уникална. Всеки камък от свода на втория етаж е претрошен, а сводът е твърде правилен, за да е дело само на природата, както се смятало преди ентусиастите от Археологическо дружество Белоградчик да започнат работата си. Сводът се вписва по дъга и заради това акустиката е невероятна, като досега са проучени няколко интересни акустични ефекта. Изглежда формата на Лепеница е създадена да поражда акустични явления.

При по-късни огледи става ясно, че Лепеница е място и за астрологически наблюдения. На задната стена пещерата има кръгла ниша. Само ако се застане пред нея, три реда от скали на отсрещния склон се подреждат така, че образуват кръгъл отвор в небето, с което се отчита точна дава. Това е типично за мегалитните астрономически съоръжения.
Според местна легенда в пещерата живеел Дядо Баян, който бил

лечител и маг

Според Кирилов това е директна препратка към създателя на богомилството Боян Мага. Той бил син на Симеон Велики, като се знае, че е завършил Магнаурската школа. Делото на живота му било възстановяването на ранното, истинно християнство, родило се на Балканите. Знае се, че Боян Мага вършел апостолска дейност и затова е вероятно временно да е пребивавал и в Лепеница. Спорове се водят дали е живяно в самата пещера или отвън нея. Надделява виждането, че пещерата е била обредно съоръжение, а се е живяло в пригодена къща до нея. На първия етаж в пещерата има следи от къщи, обяснява Кирилов. При това от няколко епохи - пещерата е била оживено средище. Установено е, че в Лепеница още преди 5000 години са живели хора. Той решава заедно със свои съмишленици от Археологическото дружество Белоградчик да направят възстановка на древна къща. Избират удобно място извън пещерата. След почистване на избраното място с изненада установяват, че там има следи от основи на по-стари жилища - предполагаемо дори от обиталищата на жреците и дори от къщата, в която е пребивавал Боян Мага. Благодарение на няколко спонсора намират 3000 лева за старт на работата. В процеса й установяват, че трябват и още средства, тъй като трудът е огромен. Възстановката на къщата на Боян Мага обаче продължава.

Наредени са камъните за основата

изградена е дървената конструкция само със сглобки, стените са омазани с кал и слама. Събрани са шума и тръстика, с които е покрит покривът.

Кирилов твърди, че всъщност Лепеница е огромен мегалит, надвишаващ значително размерите на съществуващите. Със същите пропорции като нея е мегалитният саркофаг от Татул, но десет пъти по-малък. Тепърва предстои находките около Белоградчик са бъдат разгадани. Засега основно е събран голям масив от факти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай