Кухня без химия глези туристи на морето

Кухня без химия глези туристи на морето | StandartNews.com

Хит е предястие с охлюви и гъби, хапват много риба и миди, казва топготвачът Милен Добрев

Милен Добрев е млад човек, избрал Албена за своята кариера като шеф-готвач на ресторант "Калиопа", защото както той самият казва, "Албена е голяма корпоративна компания, която дава възможност за развитие". Добрев е завършил френска програма на НБУ със специалност "Маркетинг и мениджмънт на хотели и ресторанти". Преди да започне да гради кариера в Албена, е провел четири стажа - в Ница, в Шамбери и в зимни курорти във Франция. За предимствата на средиземноморската кухня и какво може да се опита от нея на брега на морето в ресторант "Калиопа" разказа пред "Стандарт" майсторът.

- Г-н Добрев, средиземноморският режим на хранене е сред най-здравословните. Какво предлага на гостите си ресторант "Калиопа"?

- Ресторант "Калиопа" се намира на брега на морето и затова ние предлагаме средиземноморска кухня. Това, което е характерно за този тип хранене е, че се ползват свежи храни, като се предлагат много морски дарове и риби. Друго, което отличава този тип кухня е употребата на зехтин, който е много здравословен, лекото запичане на храната. Ние предлагаме всекидневно свежа, прясна черноморска риба - сафрид, попчета, барбун, както и много морски продукти - скариди, калмари, октоподи. Сред блюдата, които много се харесват са черноморските миди, които приготвяме.

- Разкажете за новите тенденции и какво е новото в менюто за ресторанта?

- Моите наблюдения са, че много колеги от Средиземноморието използват при готвенето много цветя, ядливи микролиста. Общото е, че се набляга на натуралната кухня без химия - колкото по-натурално, толкова по-вкусно. Имаме няколко нови предложения в меню листа на ресторанта. Споменах миди - тази година освен топли натюр с бяло вино, девесил предлагаме едно ново блюдо - миди с пикантен сос с фенел, джинджифил, чили, малко лук и чесън. От салатите новото предложение е салата с бейби спанак, тученица, която вземаме от производител във Варна, мариновани калмари, сушен домат, маслини - това е най-новото. Приема се много добре от гостите ни. Много добре се котира новото ни предястие с охлюви, приготвено с микс от гъби печурки и манатарки, кули от магданоз и чипс от чесън. Друго предложение е калмар, пълнен по сицилиански, който приготвяме с фенел, спанак, кедрови ядки и малко галета. При нас може да се опита патешко магре с пюре от картофи, пащърнак и труфел и ябълково чътли, сотирани скариди с чесън, перно и сметана, маринован калмар със сос манго и чили. Сред новостите тази година ще предложим агнешки котлетчета с крем от манатарки и печени кореноплодни зеленчуци. Имаме много скандинавски клиенти, на които предлагаме телешки блюда - а клиентът ще може сам да изпече специалитета си върху базалтова плоча, загрята до 300 градуса, до степен, която той желае. Основно обаче се предпочита рибата, която гостите ни могат сами да си изберат от витрината ни.

- Ресторант "Калиопа" е един от включените в програмата Dine Around, разкажете малко повече за нея. Каква е тайната на вкусното блюдо?

- Това е една много добра идея. Всички гости на комплекса, закупили пакет от минимум 7 нощувки на ол-инклузив, получават един обяд и една вечеря в а ла карт ресторантите. С местоположението си - на брега на морето, "Калиопа" е сред предпочитаните ресторанти. Що се отнася до тайната - за мен тя е в свежестта на продуктите и подправките. В градината на "Калиопа" миналата година засадихме подправки и имаме свежи четири вида босилек - канелен, лимонов, дженовезе и червен, два вида мащерка, два вида мента, лавандула, риган. Това са подправките, които използваме масово и при приготвянето на салатите и ястията, които поднасяме, а и те са характерни за средиземноморската кухня.

- Какъв е профилът на гостите на ресторанта и кои са предпочитаните блюда, вкусове?

- Немците винаги хапват някаква супа. От нашите предложения се харесват пилешка, доматена със запечено крутонче с грюер. Те предпочитат ребърца, които правим с бърбън сос и сладолед или торта рундине, която ние приготвяме. Това е италиански десерт с шоколадов блат, шоколадов ганаж, маскарпоне и яйца. Българските и румънските ни гости винаги консумират салата и миди, особено хора, които са от вътрешността на страната. Рибата също е често поръчвана. Черноморските видове сервираме пържени, а средиземноморските риби, които предлагаме - ципура, лаврак, приготвяме според желанието на клиента - филетирана на скара, цяла. Особено добре се котира филе от лаврак, което сервираме вече втора година. Скандинавците са ни основни гости за обяд, като те предпочитат пасти, пица, картофи. Руските ни гости идват предимно вечер, както и немските, когато имаме и жива музика. Те предпочитат риба. Скоро в менюто, след изтичане на забраната, ще предлагаме и калкан, който сервираме пържен на котлети. Някои от гостите ни дори казват, че идват специално за да хапнат именно калкан.

Вълшебствата на авокадото

Вълшебното авокадо спада към плодовете, зеленчуците и ядките едновременно. Произхожда от Централна Америка и навлиза в Европа през XVII век. То е много популярно заради меката текстура, интересния си вкус и многото полезни витамини и минерали, които съдържа.
Доказано е, че авокадото е добро за сърцето, предпазва кръвоносните съдове от запушване и понижава високия холестерол. Съдържа много антиоксиданти и прочиства кръвта. Подходящо е и за хора, страдащи от анемия. Според научни изследвания плодът е много ефикасно средство за редуциране на теглото. Това се дължи на количеството фибри, което се съдържа в него. То може да изиграе много важна роля за намаляване на риска от рак, по-специално този на гърдата и простатата. Витамините, които съдържа, запазват кожата и забавят стареенето й, а също така съхраняват и зрението. Благодарение на каротеноидите лутеин и зеаксантин очите ни са предпазени от UV лъчи, а кожата ни е по-мека и красива.

РЕЦЕПТА
Салата с бекон, праскова и гуакамоле

Необходими продукти:
1 праскова
2 добре узрели плода авокадо
? червен лук
2 изпечени парчета бекон
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне: Нарежете прасковата на малки кубчета и ги изсипете в купа. Пасирайте авокадото и го прибавете към прасковата, след това запечете бекона и го смесете с останалите съставки. Накрая прибавете и лука. Можете да се насладите на ястието с тортила чипс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай