Концесия над 50 г. минава през парламента

Концесия над 50 г. минава през парламента | StandartNews.com

Дават за стопанисване туристически атракции

Концесиите, които ще са за срок от над 50 г., ще минават за одобрение през парламента. Това е записано в новия закон за концесиите, който бе приет от кабинета днес.

Нормативният акт предвижда още туристическите атракции и музеи да се отдават на концесия от министъра на културата или общините, в зависимост дали са общинска или държавна собственост. Всички договори за стопанисване със заличена поверителна информация, както и бъдещи процедури ще бъдат вкарани в публичен регистър. Ако чиновник не публикува своевременно информация в регистъра, ще бъде глобяван до 2000 лв.

Новият закон ще замени два съществуващи - този за концесиите и закона за публично-частното партньорство, който така и не заработи. Именно отпушване на сътрудничеството между властите и бизнеса е и една от целите на новия нормативен акт.

Освен открита процедура, в която да участват всички, са предвидени и два други модела за даване на концесия, при които ще се водят преговори с конкретни кандидати - състезателен диалог и състезателна процедура с договаряне. Двете допълнителни опции са, за да помогнат на възложителя, ако той няма нужната технологична или икономическа информация, за да направи предварителните анализи за концесията.

Максималният срок за концесиите за ползване ще е 25 г. За тези за строителство и услуги не е предвиден максимален срок. Това обаче не означава, че ще има "вечни договори" или концесии за 500 години. Срокът ще е част от конкуренцията при кандидатстването. А идеята е инвеститорът да получи възможност да възвърне инвестицията си за гарантиран период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай