Кестените водят туристи в село Коларово

Кестените водят туристи в село Коларово | StandartNews.com

10 петрички села и македонци се веселиха на фестивал

Прекрасният аромат на печени кестени е „покрил" петричкото село Коларово. Студеното време въобще не стресна местните хора и техните гости, които още рано в събота се приготвиха за поредния Фестивал на кестена. По обяд трапезите вече бяха отрупани с десетки вкусни гозби и деликатеси. Не липсваха виното и ракията, които се ползваха с мярка и за сгряване. Но „черешката на тортата" в празничния ден бе кестенът. Няма по-вкусен и по-хубав в цяла България, той е нашата емблема, затова го почитаме, кълнат се тукашните жители. Те отдават дължимото и на своите предци, които са засадили кестенови дървета. Затова трябва да ги съхранят и да развият, защото това може да е поминък за много от тях. Кестените отдавна носят славата на селището не само у нас, но и в съседните ни страни Македония и Гърция. В последните години път дотук бият и други чужденци. Целта им е да си купят кестени. „Някои пълнят по няколко чанти, сигурно продават в родината си от нашите кестени. Може да ги раздават и на свои близки. Нас ни радва, че идват и пазаруват, така изкарваме по някой лев", твърдят местните хора.

Атрактивното събитие събра хиляди хора на селския мегдан от всички 8 селища в Подгорието. Със свои шатри се представиха не само домакините, но и селата Беласица, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене. Сред гостите бяха самодейци от петричките села Първомай и Рупите, както и от съседна Македония. Кестени имаше в изобилие – печени, варени, подсладени. Всички хапнаха на корем от вкусните манджи. Посетителите научиха и много интересни факти за ритуалите, легендите и растенията на планина Беласица. Песни, танци и шеги от местните читалища на подгорските села заредиха с настроение и усмивки коларовци и техните гости. Самодейците не се умориха да демонстрират своя талант от сцената. Специална работилница зарадва хлапетата, които рисуваха и участваха в забавни викторини. В шатрите пък бяха подредени традиционни ястия, плодове и зеленчуци, кестенов мед, типични народни носии и аксесоари от този край. За любителите на кулинарните изкушения имаше и конкурс за най-добро традиционно ястие с възможност за дегустация. Най-важното е, че този празник на кестена събра тук хора от толкова много населени места. Всяко село представи своята самобитност и характерни обичаи. Сготвиха се куп вкусотии, типични за този край – качамак, оризарник с речни раци и риба, засукани баници, пляска, зелеви и лозови сарми, триен боб, обредни хлебчета. „Големият интерес към събитието ни задължава догодина отново да го има. Тази година реколтата на кестени бе много богата, хората припечелват от тях", сподели кметът на Коларово Атанас Гошев.

Учениците от Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" в Петрич също приготвиха вкусни гозби от района на планина Беласица. За любителите на планинските маршрути и кестеновите гори се организира разходка с планински водач по туристически маршрут „Чудната Беласица", който води до местността Чуката. Идеята на фестивала е да популяризира културата и бита на хората в Подгорието и тяхното природно богатство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай