Как да пътешестваш с непознати

Как да пътешестваш с непознати | StandartNews.com

Топ сайтовете за перфектната лятна екскурзия предлагат общи маршрути с чужденци

Понякога има редица плюсове човек да е в конфликт с постиженията и идеите на съвремието. Но точно по отношението на пътуване, приятелство и нови запознанства една консервативна позиция не ви е от полза. Сайтове, приложения, добре изградени социални мрежи и прочие модерни платформи правят всичко възможно да направят перфектното пътешествие както по-лесно, така и по-вълнуващо. Не на последно място - и доста по-евтино. Особено когато пословично настоятелната по отношение на изчерпването на бюджета зима току-що е свършила и така подходящите за различни екскурзии пари са покрили битови баналности като ток, парно и топла вода.

Изложените по-долу варианти са подходящи и за нещо, което никой не обича да си признава, но пък е и бич за съвремието: самотата. Независимо дали си доброволно вълк единак, или по неволя си се докарал дотам, лек има. В крайна сметка самотниците са мнозинството на планетата и най-приятният начин да се срещнат е не на кафе след работа, а в някоя чужда държава, в средата на вълнуващ маршрут. Тук ще стане именно за това - няколко ефектни варианта за лятно приключение, които обаче вместо претъпкан със сънародници автобус и вездесъщ туроператор, предлагат междукултурни радости.

Платформа:
travel-buddies.com
travbuddy.com

Идея: Засичаш се с чужденец, пътуващ по същия маршрут

Брой членове: 500 000

Един от най-авангардните проекти, популярни в последните години. На идеята са посветени два сходни сайта: travel-buddies.com и travbuddy.com. Идеята е следната: пътува ви се в чужбина, но не с приятели. Не само защото са ви писнали, а и понеже не е добре наоколо да има българи, при положение, че искате да се потопите напълно в атмосферата. По принцип обичате да пътувате сам, но пък нямате нищо против да срещнете някой интересен екземпляр по пътя. Тогава се намесва и сайтът. Прилича на стандартна социална мрежа, в която обаче членуваш предимно като пътешественик. Регистрирани са близо 500 000 души от кажи-речи всички държави. Номерът е следният: въвеждаш подробно маршрута, който си планирал - да кажем поредица от няколко топдестинации във Франция и Испания. Описваш ги изрядно, ден по ден. За да получиш доверието на останалите, е добре да изкусуриш богат на лична информация профил, ясни снимки и все пак да излъчваш някакви основателни сигнали за доверие. Когато въведеш маршрута си, системата на сайта веднага ти връща много сходни маршрути, които други членове на мрежата са описали. Виждаш например, че в Барселона точно по същото време ще бъдат примерно Джон от Англия, Ханс от Германия, Наташа от Украйна или пък семейство с трудно произносима фамилия от Унгария. На тях също им изписва, че ти - един със силно изразена байганьовска приемственост българин - обикаля света. Но те го знаят това за Бай Ганьо, няма страшно. Оттам насетне е лесно: чрез приложението travelbuddy или през сайта, можеш да пишеш на пътешествениците наоколо, да слеете маршрутите си, да се засечете някъде, да обърнете бира-две-три на чуждо място, или пък да ги питаш за някаква важна информация, свързана с града, в който се намирате по едно и също време. Двата сайта предлагат и голямо разнообразие от лични блогове. В тях всеки разказва историите си от приключението, пуска снимки от вълнуващи места, дава съвет за приятни атракции, барове, ресторанти, хотели и прочие задължителни спирки от всяко пътуване. "Травъл бъди" е много подходящо и за по-издръжливи колоездачи, които са тръгнали да обикалят света на скорост - често се случва да се съберат по даден маршрут именно през въпросната платформа.

Недостатък: Ставаш номад

Ако изобщо може да се нарече недостатък. Но все пак има риск да се превърнеш в човек, който спира да изпитва интерес към всичко друго, освен постоянни пътувания, нови запознанства, блогове за интересни маршрути и пр. Особено когато видиш човек на твоите години, който е обиколил вече половината свят - обзема те една особена непоседливост, която би могла да бъде тиранична.

Платформа:
meetup.com

Идея: Праща те по забавни събития с непознати

Брой членове: 13,4 милиона

Идеята за този сайт хрумва на създателя му Скот Хейферман след злокобния 11-ти септември. Тогава му прави впечатление бързината, с която огромен брой американци се събират до рухналите кули, за да се справят с травматичния инцидент. И му хрумва, че може да направи сайт за противоположното: да събира много хора на едно място, само че за нещо позитивно. В meetup.com членуват 13,4 милиона души от 196 държави. От момента, в който влезеш в мрежата, веднага получаваш солиден лист от събития, случващи се в града, от който ползваш интернет. Да кажем - събиране на членове на сайта в някой бар, излет на други на Витоша, покана за литературно четене, за пикник, или пък джогинг. Принципът е да въведеш набор от интереси, които имаш, а после системата сама генерира покани за събития, свързани с хобитата ти. Общият брой на различен тип "групи", които meet up предлага е повече от 1000. Което означава, че е неизбежно да не засечеш собствено влечение към нещо, което да споделят и други хора.

Недостатък: Едни и същи хора

Сайтът Urban Dictionary (Градски речник), известен с вулгарния си черен хумор, но често и адекватна преценка за нещата, използва следната дефиниция: Meet up е сайт за патетични загубеняци без личен живот. 90% от събитията са организирани от едни и същи 20 души, които не могат да си намерят приятели или романтични партньори." Макар и пресилено, има и доза основания.

Платформа:
couchsurfing.com

Идея: Престой на чуждо място

брой членове: 4 милиона

Влизаш в интернет и набираш www.couchsurfing.org. Сайтът е социална мрежа, в която са регистрирани повече от 4 милиона потребители от 246 държави. Всеки от регистрираните предлага да е твой домакин - може да си чукнете среща на центъра в Прага, да се разходите из града, да пийнете в някой бар, да предложи легло и подслон и най-ценното - приятелство. За това не се иска нищо в замяна - ако човек прояви желание, може да се пробва и като домакин в България и да свърши същата услуга спрямо други членове на сайта, които искат да ни посетят. Всичко е на добра воля, на принципа на доверието и гостоприемството. В същото време подобна среща с непознат човек носи безценно предимство - контакт с местен, който буквално обезсмисля идеята за гид: познава добре града си, може да те разходи навсякъде, да водите приятен разговор и да се забавлявате, вместо да те залива с тонове информация от типа "тази сграда е построена през..." и т.н.
Общност от пътуващи, които са се досетили, че не можеш да почувстваш една държава, ако снимаш най-красивите й сгради и ги качиш във Фейсбук. Личният контакт и гостоприемството, това е най-важното за каучсърфърите.
Първият досег с каучсърфинг обикновено носи страха от риска пред непознатото. Сайтът обаче има система за верифициране на посетителите. Тоест след всяко добре преминало пътуване участниците в платформата за авантюристи оставят мнение за срещата си. Затова, преди да си изберете непознат домакин, изчетете добре какво са написали останалите за него. Хората, които се регистрират в каучсърфинг, най-често знаят по няколко езика, комуникативни са и обичат новите и непознати преживявания.
Добър вариант, ако тепърва решите да използвате сайта, е изборът на близка дестинация. Гърция или Турция са отлични дестинации, а в Солун, Атина или Истанбул са регистрирани общо над 30 000 души. Преди да пратите писмо, прочетете добре информацията за потребителя - интереси, езици, хобита, професия. По тях бихте могли да се ориентирате за това дали все пак сте от една порода и можете да си паснете. Важно е и когато пишете писмо към някой чужденец, да обясните причината, заради която сте избрали именно него - съобщенията от типа "Здрасти, може ли да спя у вас следващата седмица" рядко се толерират от членовете на сайта - така ще намалите критично ниско шансовете си за евентуален подслон. Обикновено пътуващите прибягват и до друг трик: написват едно и също писмо и го разпращат на десетина души, сменяйки единствено имената. Опитните каучсърфъри обаче надушват, че гостът иска да мине по лесния път, затова бъдете внимателни с copy/paste технологията.

Недостатъци: Непрекъснат флирт

Ако сте в любовно настроение, няма проблем - сайтът е идеалното място за случване на романтични истории: немалко международни семейства са се запознали именно през него. Заради това и има една цинична дефиниция за каучсърфинг - че е отговорът на въпроса "Как да спиш с различни жени от цял свят, без да помръднеш от мястото си". В същото време, ако не сте в настроение за флирт, може някой гост или спътник да стане прекалено усърден в свалките, което понякога дразни.

Платформа:
Indiegogo.com

Идея: Пътувай с дарения

Брой членове: 6 милиона

Обърнете внимание на следния сайт: www.indiegogo.com. Това е един от няколкото адреса в мрежата, които са се посветили на събирането на онлайн средства за буквално всичко. От теб се иска да публикуваш информация за свой проект, постваш снимки или по-добре видео, с които обясняваш защо искаш да събереш въпросната сума. Използваш всичките си контакти и изпращаш посланието си по социални мрежи, мейлове, изобщо сам се превръщаш в личен пиар на себе си. Колкото по-подробен профил на идеята изградиш, толкова е по-вероятно някой да ти обърне внимание (каузите в сайта са стотици и си в пряка конкуренция с всички останали). И тук идва приятният момент: един от най-честите проекти, за които се събират пари, е някакво пътуване. Например обявяваш, че искаш да направиш околосветско пътешествие, но някак си ти липсват необходимите 10 000 долара (впрочем, според различни авантюристи, 5 хиляди долара са напълно достатъчни) Описваш маршрута си, като обещаваш и все пак някакъв тип отплата на дарителите - например да заснемеш клипче от всички места, на които си бил, или да вдигнеш плакати с тяхното име във всички столици, които си посетил, а после да им пратиш снимки с тях. Цялата тази работа, казват, връщала и значително вярата в солидарността. А по запалените са успявали да заснемат дори филм, финансиран от сайта - особено ако става дума за нискобюджетна студентска лента. Принципът пак е сходен - пускаш трейлър и нещо като кратък синопсис, с който да грабнеш вниманието на потенциалните дарители. И после, ако имаш късмет и талант, получаваш поне някаква начална сума от различни благодетели.

Недостатъци:

Принципно, няма. Може би единственият проблем идва от адски многото време, което трябва да се отдели, за да си създадеш подробен и привлекателен профил - да разясниш идеята си, да следиш за дарения, да отговаряш на всякакви питания и прочие. Но пък ако не ти се занимава, ходи да бачкаш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай